Utilitzar la realitat virtual amb fins terapèutics, per exemple, en casos de fòbia social associada a l'autisme. Aquest és el nou projecte engegat per la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.
La realitat virtual immersiva es basa en la reproducció d'entorns naturals o artificials que algunes persones tenen dificultat per experimentar en la realitat. Una habitació en blanc, un reproductor especial i un bon seient és l'únic que es requereix. La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell disposa d'aquesta tècnica, innovadora al país però àmpliament experimentada en altres indrets. Els objectius, ara per ara, s'estan complint. La directora general de la fundació, Celine Mandicó, explica que ajuda a "millorar la qualitat de vida de les persones que atenem". I permet "reproduir sensacions i emocions positives, que la persona, a vegades, no pot experimentar en el món real".
L'àmbit d'utilització és molt ampli, en edats i graus de discapacitat, destacant sobretot el benefici que comporta per a l'efectivitat d'altres teràpies complementàries. "És una eina molt motivadora, que ajuda a l'adherència terapèutica, i ajuda a que la persona estigui més motivada i els resultats poden ser més ràpids", exposa el psicòleg de la fundació, Manel Borrallo.
L'eficàcia s'ha demostrat, per exemple, en teràpies orientades a tractar la fòbia social. La fundació col·labora en un estudi sobre aquest tema que lidera el psiquiatre català Ramon Novell.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: