Cada dia més d'un milió de persones es contagien d'una infecció de transmissió sexual arreu del món segons l'OMS. L'any passat Europa va arribar a màxims històrics i una d'elles, la sífilis, s'està convertint en una epidèmia als Estats Units. Coincidint amb el Dia europeu de la salut sexual, a Andorra el 2022 es van declarar uns 50 casos i suposa un problema important de salut pública. Analitzem les estratègies que s'han d'adoptar a futur.
Els casos d'infeccions de transmissió sexual s'estan incrementant de forma alarmant entre els joves, però també entre les persones més grans de 65 anys. Hi ha diversos tipus, però destaquem les quatre que més estan creixent, que són de declaració obligatòria i que exclusivament es transmeten per via sexual: la gonorrea, la clamídia, la sífilis i el virus del papil·loma humà.
Si ens fixem en l'evolució des del 2018, veiem que l'any passat la més nombrosa va ser la clamídia, mentre que la que ha crescut més darrerament ha estat la gonorrea, amb quasi el doble de casos entre el 2021 i el 2022. La sífilis i el virus del papil·loma humà (VPH) tenen dades més fluixes, però s'ha de tenir en compte que de VPH n'hi ha de molts tipus i de diferents manifestacions. A més, tan sols es notifiquen els casos de més risc. Els experts apunten que el 80% de les persones que contrauen relacions sense protecció tindran algun tipus de VPH.
Hi ha experts que apunten que aquestes dades, que provenen dels diferents laboratoris del país, estan lluny de la realitat, però segons l'executiu són les més fidedignes. Així ho reconeix la metgessa internista del SAAS, Cristina Royo. "Són una dada aproximada procedent dels tests positius declarats pels laboratoris i per alguns metges, però jo crec que infradiagnostiquen la totalitat d'aquest tipus de malalties de transmissió sexual". I constata que no tenen dades de totes les infeccions d'aquest tipus. "No tenim notificació de tots els casos, ja que no tots els casos ens arriben. Una altra cosa important és que moltes malalties són asimptomàtiques".
També hi ha pacients que per vergonya prefereixen acudir a centres de fora. Segons Royo, ara mateix Andorra hauria d'estar experimentant una corba ascendent com la que es veu a Espanya, sobretot a partir del 2020, però falta informació.
La gonorrea i la clamídia tenen patrons similars, tot i estar provocades per bacteris diferents. Es manifesten amb secrecions genitals amb olor, coïssor en orinar i poden donar febre. Les principals complicacions són la malaltia inflamatòria pelviana en dones o la inflamació als testicles en homes i infertilitat.
La sífilis provoca una ferida o llaga genital, anal o bucal que en una segona fase desenvolupa una erupció cutània. Si no es tracta degudament, pot arribar a provocar problemes en òrgans vitals, com ara malalties cerebrals i cardiovasculars.
Hi ha més de 100 tipus de virus del papil·loma diferents, la majoria dels quals sense simptomatologia, tot i que n'hi ha alguns que originen berrugues a la vagina, al penis, a l'anus o a la gola. Les principals complicacions són el càncer de cèrvix en les dones i altres tipus de càncer en homes. Entre les infeccions de transmissió sexual també s'hi troba el VIH, el limfogranuloma veneri, els herpes i les hepatitis B i C, que les esmenten en paral·lel perquè no es contagien exclusivament a través de relacions sexuals.
L'increment exponencial d'aquestes malalties s'explica per diversos factors:
"Jo crec que va haver-hi molta por a partir dels anys 80 amb el VIH, es van fer moltes campanyes i reforç dels mètodes de barrera per les malalties de transmissió sexual, i sobretot pel VIH, però en el moment que tenim tractaments molt efectius pel VIH progressivament s'ha anat perdent la por i els mètodes de barrera no s'utilitzen com abans. També va en augment l'ús del chemsex. I no només és preocupant l'ús de les drogues en el sexe per l'efecte de les drogues en sí, sinó perquè hi ha una pèrdua de percepció de risc."
Cristina Royo, metgessa internista del SAAS
Si parlem de barreres preventives, la principal és la utilització del preservatiu, però què passa amb el sexe oral? Existeixen mesures de protecció tant per a homes com per a dones, com ara preservatius de sabors sense lubricant o tovalloletes de làtex, però s'utilitzen molt poc. És per això que els experts apunten que és fonamental fer-se proves, sobretot si hem tingut relacions sense protecció o de risc. La intenció de Salut seria fer-les més accessibles, ja que ara cal passar sempre pel metge referent. Aquesta millora, segons l'infermer de la consulta jove del SAAS, Micky Ramón, ajudaria a què "moltíssima gent es faria les proves si pogués anar a algun lloc on no et coneguin, o que et coneguin però que no jutgin, per fer-les".
Constata que hi podrien haver equips "pluridisciplinaris amb treballadors socials, infermers, una llevadora, un metge i un psicòleg que, en funció de la problemàtica, puguin ajudar de forma conjunta. Atenció Primària seria una opció, però no tothom està format específicament per a tot".
Els professionals de Consulta Jove fan proves gratuïtes del VIH i donen informació des dels centres d'atenció primària i a les escoles, però pensen que caldria molta més educació sexoafectiva i en totes les edats. A nivell de prevenció, ressalten la importància de la vacuna contra el virus del papil·loma humà, que des fa uns mesos també s'aplica als nois per evitar malalties posteriors i tallar les cadenes de transmissió.
Pel que fa als tractaments, moltes de les infeccions requereixen d'antibiòtics i entre la comunitat mèdica també preocupa la resistència que s'està generant a nivell poblacional. És per això que insisteixen en la importància de fer tests.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Pau Bonastre
Comparteix: