El 2021 es preveu un increment del cost de l'energia entre 15 i 20 milions euros, una xifra que suposa més del doble que altres anys i que farà tancar el balanç de FEDA en negatiu. Després de contenir la pujada, la societat necessita recapitalitzar-se perquè a la llarga l'energia no sigui un bé costós.
El 60% de l'energia que consumim al país té un preu estable, el 40% però és fluctuant. Fa prop de dos anys el megavat es comprava a 60 euros i ha arribat a pagar-se a 350.
Aquesta pujada que a les arques de FEDA el 2021 va suposar un sobrecost que es pot arribar a tancar en 20 milions d'euros, no es va repercutir al consumidor. Ara que es parla de la pujada de la llum, el director de l'elèctrica, Albert Moles, diu que serà molt més baixa que a Espanya, on "una factura mitjana va passar de 100 a 150 euros". A Andorra "en cap cas serà un increment així ni amb valor absolut ni en relatiu".
Amb els diners que s'ha destinat a sufragar la pujada s'ha deixat d'invertir en infraestructures que ara son vitals perquè a Andorra l'energia no sigui un bé costós. Per això ara es traça un camí de dos anys per recuperar la capacitat d'inversió i generar més energia renovable. Moles apunta a la inversió i producció d'energia eòlica "perquè això ens protegirà de les properes variacions que hi haurà d'aquí a dos, tres o quatre anys, no se sap si potser per qüestions geopolítiques, però segur que hi serà per transició energètica".
FEDA es dona fins al final de l'hivern per acabar de decidir la variació en el preu de la llum i plantejar l'estratègia inversora.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: