Infància, Adolescència i Joventut estrena estructura amb un objectiu clar. Es vol involucrar el ciutadà en la detecció de qualsevol cas de risc. A banda del telèfon 175 s'ha obert una finestra al web d'Afers Socials per poder exposar els casos. També es treballa per dotar de més eines les institucions a l'hora d'activar els plans d'actuació.
El recent creat departament d'Infància, Adolescència i Joventut sota la direcció de Jordi Olivé fa el seguiment de 260 infants i adolescents i 190 famílies. Són casos que han passat per una comissió que recollirà els indicadors de risc per poder elaborar el pla d'intervenció per fases i que pot durar uns dos anys de mitja.
Olivé ha explicat al programa Ara i Aquí d'RNA que "s'intena col·laborar amb els progenitors i fer un pla de treball per intentar reconduir els indicadors". L'objectiu, afegeix, és evitar prendre "una decisió més dràstica". Es fan "uns plans d'intervenció, s'arriba a uns acords amb els progenitors que poden incloure el treball psicològic, la derivació a la Unitat de Conductes Addictives, un tractament o la visita d'educadors a domicili". "Quan la situació és realment molt greu i hi ha un possible desamparament el que es fa és obrir l'expedient a la Batllia".
La creació del departament respon al desplegament d'eines i protocols que preveu la llei dels drets dels infants i adolescents. De la mateixa manera s'han actualitzat els protocols d'actuació que ara es diferencien. Si es tracta d'una situació d’abús sexual o maltractament físic s'activen a l'acte, mentre que si s'ha detectat una situació de risc o desemparament s'inicia el protocol social.
Ara s'està portant a terme una campanya que vol arribar a professionals i ciutadania, i que segons Olivé, serà clau per poder recollir informació i notificars els casos.
Actualment hi ha 28 infants en acolliment familiar. El telèfon 175 està dirigit tant a adults com a infants i adolescents i funciona les 24 hores del dia.
Informa: Rosa Alberch
Comparteix: