El context de postpandèmia i la guerra a Ucraïna han provocat una inflació desbocada. Per controlar-la, els Estats Units han apujat els tipus d'interès i han provocat que l'euro caigui a la paritat amb el dòlar. Ara, els economistes preveuen que Europa faci el mateix ben aviat. Tot i que venen uns anys en què ens haurem d'estrènyer el cinturó, tornarà la calma.
Actualment ens trobem en un moment de paritat euro-dòlar. L'economia Antoni Bisbal explica que es degut a que als Estat Units la inflació està sobre el 8%, una xifra a la que no arribaven des de feia molts anys, "i han pujat els tipus d'interès per controlar la demanda perquè n'hi hagi menys, fet que farà que baixi la inflació". Una cosa que, assegura, acabarà fent Europa.
Respecte a les conseqüències d'aquesta equivalència de valor, comenta que "Un euro dèbil el que fa és augmentar la inflació que porta a que tot sigui molt més car amb uns sous que es mantenen i que, per tant, el poder adquisitiu d'aquestes famílies i el consumidor final acaba patint".
D'altra banda, assegura que serà positiu per les arques del Govern en referència al turisme, ja que "als americans que vinguin els hi sortirà millor de preu respecte fa uns anys, quan els sortia més car visitar tant Europa i, per tant, també Andorra".
Pel que fa al país, tot i que depèn de les decisions del Banc Central Europeu, pot fer algunes coses per alleugerir la situació, com ara no apujar els impostos o ajudar a les famílies més vulnerables.
De cara al futur a curt i mitjà termini, Bisbal apunta que deixarem de consumir certs productes. Amb tot, destaca que "Sempre hi ha cicles econòmics a la baixa i a l'alça i aquest cicle econòmic, que durarà dos, tres o quatre anys canviarà i després hi haurà un cicle econòmic millor."
En aquesta línia, la membre d'Advisory grup de MoraBanc, Cristina Llau, creu que "necessitem tenir confiança en aquests mecanismes, en que acabin fent efecte i que aquestes pujades d'interès ens relacin la inflació i tambè poder arribar a l'any 2023 una mica més estables del que estem vivint el 2022".
Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro-Nil Forcada
Imatges cedides per la Comissió Europea
Comparteix: