La Cambra de Comerç ha presentat els resultats del seu Informe econòmic, elaborat amb la col·laboració d'Andorran Banking i les dades del departament d'Estadística.
Un informe que enguany arriba a la 27a edició i que, seguint els objectius inicials, vol fer una radiografia de l'escenari econòmic del país posant-lo en context, ja sigui tenint en compte les tendències en clau de passat i de futur com de cara a la situació internacional. Així és com vol fer el punt i aportar informació a l'hora de prendre decisions tant a l'administració, com al sector empresarial i a la població en general. Una presentació que s'ha fet tant en format presencial com en streaming.
L'informe comença posant en context quina ha estat i serà l'evolució del producte interior brut tant a Andorra com a l'entorn remuntant-se al 2019 i fent previsions fins al 2023.
Mentre que el 2020 amb l'esclat de la pandèmia Andorra va ser un dels països que es va endur el cop més fort, amb una caiguda del PIB de l'11%, la remuntada l'any 2021 ha estat molt més bona i progressiva que la de molts altres països amb un augment d'aquest indicador del 9%, per sobre, per exemple, de França, Espanya i en general tota la zona euro.
Segons Estadística, la previsió del PIB per enguany se situa en un creixement del 5% i pel 2023, una mica per sobre del 3%. Tot i que la xifra baixi, continua sent més alta que la de molts altres estats. Un descans molt condicionat per tot un seguit d'amenaces que ja tenim ben a sobre, moltes producte de la guerra a Ucraïna: la inflació desbocada i la conseqüent pujada dels tipus d'interès, la crisi energètica, l'escassetat de matèries primeres i a més petita escala, les dificultats per trobar mà d'obra qualificada. Una sèrie d'obstacles que comporten incertesa i es preveu que frenin el creixement econòmic internacional.
El 2021 és un any important tant per Andorra com per l'entorn per la recuperació que va protagonitzar després del fort impacte de la pandèmia. Sobresurt la construcció, que ràpidament va recuperar el ritme, un progrés que per contra ha estat més lent en altres sectors com el turisme, clau pel país.
La construcció, sector líder del 2021. Segons l'informe de la Cambra de Comerç, aquesta activitat ha encapçalat la recuperació del país donant continuïtat així a sis anys de creixement constant. El moviment es concentra sobretot en el segment de l'habitatge, sense oblidar les limitacions que té Andorra i els elevats preus que comporten des de fa temps una greu problemàtica.
El turisme, sector essencial, ha experimentat per contra una millora molt més progressiva. Si bé es va endur una patacada molt forta el 2020 amb una caiguda de quasi el 40%, l'any passat va patir una millora minsa del 4%, amb un total de visitants encara molt per sota de les xifres prepandèmia. Un patró similar és el que ha viscut el comerç, marcat per un descens rellevant de treballadors en el sector del retail. L'any passat també va ser un any de revitalització pel sector financer, amb un creixement de beneficis del 16%.
L'informe també fa un repàs de com està anant l'economia enguany i precisament destaca el fort increment de visitants de fins al 85%, amb especial èxit dels turistes amb una variació respecte l'any passat del 133%. Durant els primers vuit mesos de l'any les importacions també han fet un salt endavant destacat, on ressalten els materials de construcció i els carburants, el consum d'energia elèctrica i les matriculacions de turismes. Millores també al mercat laboral, amb un augment del nombre d'assalariats.
Tot plegat, però, està immers en un context d'incertesa i preocupació íntimament vinculat als efectes de la guerra Ucraïna amb molts reptes de futur sobre la taula, entre els quals la Cambra destaca l'estalvi energètic i l'encaix amb la Unió Europea.
La Cambra de Comerç planteja 10 grans reptes, que bona part són demandes directes a l’executiu. Algunes són agilitzar els tràmits administratius, millorar el marc regulatori i la seguretat jurídica, continuar amb la digitalització, potenciar un sistema fiscal competitiu, adaptar el turisme i el comerç a les necessitats globals, adoptar mesures d’estalvi energètic, promoure l’arbitratge i la mediació per resoldre conflictes i participar de forma més activa en l’Acord d’associació amb la UE.
El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas ha destacat la bona evolució de l’economia andorrana, amb especial esperança amb la recuperació del turisme. Demana treballar diversos objectius de forma més conjunta, com l’Acord d’associació amb la UE, i també que es tingui més en compte el teixit empresarial en algunes de les decisions.
Per la seva banda, Xavier Espot s'ha mostrat esperançat també de cara al futur del país, tot i la incertesa global. Ha destacat que aquest dimecres hi ha una trobada del Consell econòmic i social per estudiar una concertació per definir un futur augment salarial, ha insistit que no hem de tenir por en incrementar les exigències de cara als nous residents passius i per compte propi que venen al país, ha remarcat la bonança del mercat laboral i la necessitat d'analitzar com ha de créixer el país en matèria d'urbanisme i limitar les autoritzacions d'allotjaments turístics durant un temps, "no són mesures traumàtiques". Dos elements que s'han aprovat en el recent projecte de llei que ha rebut el vistiplau del Consell General.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares
Grafisme: Marta Pons
Comparteix: