L'informe de l'FMI sobre Andorra detecta que el país té una dependència excessiva de finançament estranger

www.andorradifusio.ad

L'informe de l'FMI sobre Andorra presentat aquesta setmana constata el procés de consolidació de la plaça financera però també detecta alguns riscos, com ara l'excessiva dependència de fons i dipòsits de no residents.

El model de banca privada d'Andorra i l'estratègia d'internacionalització, si bé és rendible, pot ser una font de vulnerabilitat segons constata l'FMI en el seu informe sobre el país. L'estratègia d'internacionalització diu que ha permès a la banca expandir el negoci i limitar l'exposició a la volatilitat de l'economia local. No obstant, això ha comportat altres riscos, especialment quan s'opera a països amb estàndards de regulació més baixos.

A més, assegura que el model s'ha traduït en una dependència excessiva del finançament estranger, sobretot d'efectiu i de dipòsits de no residents, que el 2020 pujaven al 148% del PIB. Diu l'FMI que aquesta situació és més perillosa perquè el país no disposa d'un pagador d'última instància.

L'organisme internacional creu que seria bo dotar l'AFA de més recursos, tant econòmics com de personal, per potenciar la supervisió, especialment del risc de liquiditat de les entitats. També parla de les fusions bancàries. Indica que tres grups haurien de ser suficients per cobrir les necessitats financeres del país, però alhora alerta del risc que té per als clients una competència menor en el sector.

Amb tot, considera que la banca està ben posicionada per donar suport a l'activitat econòmica, però es mostra una mica crític amb les condicions que considera estrictes a l'hora de concedir crèdit a les empreses.

Informa: Ester Pons

Comparteix:

El PIB va créixer un 17,3% durant el primer trimestre d'enguany El Pas de la Casa compta amb una nova pintura mural amb l'objectiu de donar color i alegria a la vila