S'inicien els tràmits per a la presentació de la candidatura Unesco sobre els testimonis de la construcció del Coprincipat. França ha d'inscriure el castell de Foix i Espanya la catedral de la Seu d'Urgell. En el cas d'Andorra inclou esglésies del romànic i la Casa de la Vall, alguns dels quals mancats d'entorn de protecció aprovats i que són necessaris pel tràmit. En aquest sentit s'ha fet un anunci.
Aquest 2019 el Govern destinarà una partida a formació per al Col·legi d'Arquitectes i que es puguin formar en la redacció d'entorns de protecció, ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca.
Ara que es tira endavant la candidatura Unesco per reconèixer la creació del Coprincipat es gira feina ja que Andorra haurà d'inscriure, a priori, onze unitats patrimonials.
I tot i que el ministre ha dit que no és condició sine qua non, anteriorment s'havia apuntat que caldria aprovar els entorns de protecció pendents com Sant Serni de Nagol que s´havia d´actualitzar, Sant Martí de la Cortinada, Sant Joan de Caselles, Sant Miquel d´Engolasters i Casa de la Vall, una de les peces clau del projecte. "Es tracta de posar en valor la nostra història, l'existència i l'origen d'Andorra i alhora posar en valor tot un conjunt arquitectònic que creiem que té un interés que va més enllà del nostre entorn", insisteix Cinca.
De la mateixa manera que Andorra, França i Espanya hauran d'inscriure els monuments que donen sentit a la formació del Coprincipat, el castell de Foix i la catedral de la Seu d'Urgell.
La tasca que es va iniciar el 2015 quan es va decidir impulsar amb representants institucionals de la Seu i Foix i que encapçala Joan Reguant que ja va portar les falles en el mateix procés.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero
Comparteix: