Les inversions tèrmiques amenacen les estacions d'esquí

www.andorradifusio.ad

Hem passat d'un estiu calorós a un inici de setembre que és més fred del que és normal. I és que quan parlem de canvi climàtic, el més probable és que pensem en pluges torrencials i en onades de calor cada vegada més intenses. 

El cert, però, és que els efectes són diversos, sobretot, en territoris de muntanya com el nostre, especialment fràgils. 

Segons el darrer estudi d'Andorra Recerca+Innovació, el principal problema que tenim aquí són les inversions tèrmiques, un fenomen que fa que les temperatures siguin més altes als cims que al fons de vall.

Aquests episodis han crescut al llarg dels anys i provoquen dos problemes secundaris: un, que la neu està més exposada a la calor i, per tant, es fon abans, i dos, que circula menys aire i, per tant, el que respirem és de pitjor qualitat.

"Tenim molts episodis curts a les franges matinals i això impacta directament en la qualitat de l'aire, que podria superar els límits normatius."

Laura Trapero, investigadora d'Andorra Recerca+Innovació

Amb això, el que ha decidit l'AR+I és crear una eina que serveixi per mesurar com afecta aquest escalfament al gruix de neu i planificar mesures a llarg termini. 

"En 2 valors sabem com ha estat la temporada."

Laura Trapero, investigadora d'Andorra Recerca+Innovació

Les inversions tèrmiques, però no són l'únic factor que empitjora la qualitat de l'aire. També ho fa l'ozó, un contaminant secundari que, tot i que no ser alarmant, demana un seguiment. I això es fa amb estacions com la del centre d'Escaldes. 

"És un problema transfronterer, pot venir de França o d'Espanya."

Laura Trapero, investigadora d'Andorra Recerca+Innovació

No es posen termini, però el que tenen clar és que per combatre el canvi climàtic calen eines que mesurin en quina situació es troba el país

Informa: Òscar Serrano 

Imatges: Èric Mompel

Comparteix:

Èxit d'assistència al cicle Colors de Música Les cabines telefòniques es reduiran a la meitat abans del 2028