BPA tenia una caixa B a través de la qual es van fer pagaments en secret a directius i intermediaris per valor de 46 milions d'euros. És una informació que publica el diari espanyol El País que es desprèn dels informes de la investigació judicial a Andorra.
El rotatiu espanyol cita dades de la investigació dirigida per la batlle Canòlich Mingorance. Aquest circuit paral·lel de pagaments va funcionar entre el 2007 i el 2015 i operava a través d'una societat de Panamà participada en un 50% per l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel. En teoria aquesta societat es dedicava a assessorar BPA, el seu únic client, tot i que la finalitat real era distribuir els diners de les primes i comissions que es pagaven a directius i comercials amb la finalitat d'evitar els controls del blanqueig de capitals.
La informació apunta també que Joan Pau Miquel va maniobrar per protegir el seu patrimoni de la justícia després de ser detingut. Així i segons un informe de la policia andorrana que el diari cita com a font, al març del 2015 el directiu va donar totes les accions de la societat panamenya Feyman Investment Corp a la seva dona i fills.
Aquesta firma va registrar una ampliació de capital superior als 13 milions d'euros al novembre del mateix any, quan Miquel feia 8 mesos que era a la presó. Els investigadors sospiten que l'operació es va executar per permetre a la dona de Miquel controlar el patrimoni immobiliari i els fons d'un compte en el Rothschild Bank de Suïssa.
Informa: Joan Antoni Sarmiento
Comparteix: