El jaciment de la Farga del Madriu oferirà visites al públic l'estiu vinent

www.andorradifusio.ad

La restauració de la Farga del Madriu arriba a la seva fi. Les obres arqueològiques es van iniciar fa quatre anys i el jaciment es podrà visitar a partir de l'estiu vinent.

Després de quatre anys, s'ha posat punt final als treballs arqueològics a la Farga del Madriu. La feina ja està feta i ara la previsió és que es pugui visitar l'estiu que ve, amb l'objectiu d'apropar la història del jaciment a la població.

La darrera campanya de reconstrucció ha consolidat les estructures hidràuliques de la ferreria i dos forns de pa i ha confirmat la importància d'aquest jaciment, que reflecteix l'evolució de la siderúrgia des de l'edat mitjana fins al segle XIX.

"El que sí que sabem ara és que la cronologia de la farga ens dona tres moments de producció de ferro. Tenim la prova d'una ocupació anterior amb una tipologia de cabana enorme que no es coneixia, i no s'havia estudiat mai. Hem pogut documentar això i entendre millor el que hi ha a sobre."

Olivier Codina

Ara, també se sap que a la farga hi treballaven unes 6 persones, però més d'un centenar de persones s'hi atansaven per motius comercials.

"Cap al 1800 milloren la farga i fan un mai més potent i el que fan és ampliar la carbonera i una nova casa. És aquí que neix una activitat paral·lela, que és una botiga on hi ha dos forns de pa. Això ens demostra que han funcionat conjuntament i ens demostra que hi ha una demanda... Podem comptar que entre 150 i 300 persones, tota la gent que viu a la part alta de la vall, li era més fàcil comprar aquí que a la part baixa d'Escaldes."

Olivier Codina

L'equip està molt satisfet pels resultats i destaca la participació de joves voluntaris en el projecte, que han ajudat a poder acabar-lo a temps.

"Tenim un equip d'arqueòlegs que van destapant i van trobant-se els jaciments, i segons la conservació que es vol fer, ells ens demanen de construir o de rehabilitar tal com estava, seguint la idea del que hi havia... La idea és tornar a fer servir aquestes pedres i reconstruir-ho al més a prop del que hi havia."

Hugo Cruz, becari especialista en pedra seca

Amb la finalització de les obres, es tanca un capítol important per a la preservació del patrimoni cultural. Amb 14 panells explicatius, el jaciment es podrà visitar lliurement a partir del 2025.

Informa: Bruna Luque 

Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

FEDA continua apostant per la sostenibilitat Tres colles vallesanes s'enduen els primers premis del concurs