El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS defensa la implantació d'un model híbrid de pensions que tindria en compte una vessant particular, una empresarial i una altra pública. Jacint Risco reitera la necessitat d'arribar a un pacte d'Estat per garantir la sosteniblitat del sistema.
Un sistema de pensions que reculli tres branques: l'empresarial, la particular i la pública. El representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS defensa la introducció d'aquest sistema que recull el llibre blanc de la Unió Europea per tal de tenir una pensió veritablement digna.
Jacint Risco assegura que en països petits europeus ja s'ha dut a terme i que a Andorra és totalment viable. Argumenta que "amb aquestes tres branques es podria tenir una jubilació digna". "El que passa, és que si únicament ens fiem de la branca de la seguretat social, en qualsevol país d'Europa, ho tenim una mica magre".
Reitera la necessitat de tancar al més aviat possible un pacte d'Estat per garantir el sistema de pensions en un futur en el qual intervingui també la societat civil. Un acord que hauria de tenir en compte una suma important de mesures que ja va plantejar l'anterior consell d'administració de la CASS.
Augmentar en dos anys l'edat de jubilació, incrementar el coeficient de conversió i crear una taxa destinada a les pensions provinent de l'impost sobre el tabac i l'alcohol són algunes de les propostes.
Afirma que la situació "és greu perquè el sistema 'peta' i no trigarà gaire més si no es prenen mesures". Assegura no voler ser pessimista, però pensa que el sistema es col·lapsarà. La decisió que han de prendre les autoritats, afegeix, és si l'impacte serà major o menor.
Valora positivament l'augment que s'està duent a terme de forma progressiva en les pensions més baixes per sota del salari mínim. Garanteix que si aquesta tendència continua, en quatre anys s'hauran apujat entre un 12 i un 13% aquest tipus de pensions.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Fernando Montero-Arxiu RTVA
Comparteix: