Jaume Bartumeu treu urgència a l'FMI i la posa en la necessitat de reforçar la solvència del sistema financer

www.andorradifusio.ad

Jaume Bartumeu considera que cal una reflexió profunda abans que Andorra entri a formar part de l'FMI i que el Govern expliqui la veritat respecte del que implica la quota de 101,6 milions d'euros. El president dels progressistes diu que el país té problemes més urgents com ara reforçar la solvència del sistema financer molt tocat per l'afer BPA, l'acabament del secret bancari i ara amb una crisi sanitària que representarà un augment de la morositat creditícia. Una reforma que hauria de culminar tancant l'afer del prestador d'última instància.

Per als progressistes els arguments esgrimits pel Govern per entrar a formar part del Fons Monetari Internacional mereixen una reflexió profunda i pausada.

Jaume Bartumeu apunta que el cost econòmic de l'adhesió és important i no es limita als 4.700 euros anuals argumentats pel Govern.

Reitera que són més de 100 milions d'euros a pagar, una part dels quals, més de 76 milions, s'haurà de dipositar en un compte a nom de l'FMI o bé documentar en format de pagaré.

En aquest sentit, Bartumeu ha explicat que "si portem un document amb un compromís de pagament, el Fons el pot cobrar el dia que li convingui, si ho fa o no és una altra història, però l'estat andorrà haurà deixat allà aquests 75 milions d'euros i no en podrà disposar si no els hi tornen".

Més enllà de l'FMI, Bartumeu creu que la urgència està en reforçar la solvència del sistema financer andorrà molt tocat per l'assoliment dels nous estàndards internacionals de transparència i ara amb una crisi sanitària que podria implicar problemes de liquiditat derivats d'un augment de morositat creditícia.

Amb això, Bartumeu ha destacat que com més s'esperi a encarar la qüestió de la necessitat de reforçar la solvència del sector financer, més problemes s'hi poden trobar i ha destacat que serà així "no només al sector financer sinó el conjunt del país".

Ha afegit que el sistema financer no s'aguantarà sense un prestador d'última instància que no pot ser l'FMI. Les opcions podrien passar pels Banc de França o d'Espanya. La formació treballa la qüestió dels bancs amb un grup d'assessors, l'estudi del qual es trametrà a les autoritats.

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Xabier Moreira-Arxiu RTVA

Comparteix:

L'oposició troba a faltar les previsions econòmiques i financeres al pla d'acció del Govern Els allotjaments turístics tornen a patir cancel·lacions pels nous brots de la Covid-19