Jover no descarta disposar del prestador d'última instància abans d'acabar el mandat

www.andorradifusio.ad

Eric Jover no descarta tenir el prestador d'última instància abans de final de legislatura. Tot i no especificar quin banc seria l'escollit, si el BCE, el Banc d'Espanya o el de França, comenta que en aquests últims mesos s'hi ha estat treballant activament. Un prestador que hauria de donar més seguretat i garanties als bancs andorrans amb l'acord d'associació. Quant a les reserves internacionals, diu que en qüestió de setmanes es farà efectiu un traspàs de diners al Banc Central dels Països Baixos. 

El ministre de Finances, Eric Jover, assegura que respecte al prestador d'última instància hi ha hagut avançaments, però encara es mostra prudent sobre si podran obtenir-lo aquesta legislatura. "A mi m'agradaria poder donar alguna bona sorpresa abans del final de la legislatura, però tinc alguns serrells encara per tancar. Hi ha avançaments, però hem d'esperar".

Ha estat breu, però obre la porta a un possible acord per tenir aviat un prestador d'última instància. Una figura indispensable per poder obrir el sector financer. Eric Jover ha recordat que les negociacions es van iniciar en la legislatura anterior amb Jordi Cinca i que l'actual Govern les ha continuades. El que no ha especificat és qui serà aquest prestador, sí el Banc Central Europeu o els bancs de França o Espanya. Caldrà esperar que aquests serrells s'acabin de concretar. Aquest acord permetria afrontar l'obertura del mercat financer andorrà a Europa amb més garanties i confiança.

Jover també ha explicat que aquesta obertura s'hauria de fer un cop els bancs andorrans tinguin aquest mecanisme perquè, en cas contrari, disposarien d'unes condicions inferiors a la resta dels bancs europeus. "Si mai s'obrissin aquí sucursals d'altres bancs, el ciutadà o l'empresa hauria d'escollir entre un banc andorrà que no té mecanisme de prestador d'última instància i un banc on en el seu país d'origen sí que té aquest prestador. Això seria un element competitiu que va en contra dels bancs andorrans".

Amb tot ha dit que la plaça financera andorrana està molt preparada per competir a Europa tot i la manca d'aquest prestador. També ha parlat de les reserves internacionals que seran del 12% del PIB, més de 300 milions d'euros en uns mesos. Actualment una part d'aquesta reserva està dipositada a l'FMI i al Banc d'Espanya i aviat es tancarà un acord amb el Banc Central dels Països Baixos. Quedarà tancar la via del Banc de França, que de moment està més endarrerida.  

Informa: Anna Pifarré

Comparteix:

La Federació de persones amb discapacitat reclama que entri en vigor la figura de l'assistent personal El centenar de vacunes contra la verola del mico arriben aquesta setmana