Joves científics amb mirada sostenible

www.andorradifusio.ad

Els plàstics, l'efecte hivernacle, la meteorologia i les energies sostenibles. Aquest dimecres alumnes de secundària de tot el país han participat en la Trobada de joves científics, on es fa palesa la preocupació pel futur del planeta i com la ciència ajuda en molts àmbits.

Hem entrat al laboratori per veure de quin material estan fets els morters de Sant Vicenç d'Enclar. I ens sorprenen amb la resposta. "Si poses una composició de morter que no és l'original pot produir defectes a l'estructura", esmenta Marta Cabassers de l'Escola Andorrana d'Encamp.

La manera d'esbrinar-ho ha estat nova per a alguns alumnes, com en el cas d'Iker Ordóñez de la mateixa escola. "El filtratge, calcular fórmules...".

El reciclatge dels plàstics és un dels grans reptes i és que a l'escola una gran part del material d'escriptura és d'aquest material. Per això, els joves científics del col·legi Sant Ermengol després d'aprendre a produir-lo de forma sostenible i veure quin és el seu circuit, han decidit fer punts de recollida per després portar-lo a la deixalleria. L'alumna Jana Haro posa alguns exemples del que han après. "La tinta és química i no es pot llençar al rebuig perquè contamina i els embolcalls tampoc es poden tirar als envasos. Quan en tinguem varis, el portarem a la deixalleria."

I és que tenen clar que cada gest compta, com bé diu Jorge Boada. "És important cuidar el planeta perquè només en tenim un i la salut del planeta és la nostra."

La sostenibilitat del món és el que més els preocupa. Al Lycée Comte de Foix ens expliquen què passa al mar quan s'acidifica. "Les petxines i animals del mar s'estan destruint i desapareixent moltes espècies, moltes algues s'estan morint", diu Júlia Palomares.

L'efecte hivernacle és una evidència que exemplifiquen amb diferents atmosferes i ens proposen solucions encara minoritàries. "Hem ensenyat com tornar-ho més sostenible posant plaques solars, aïllant edificis. Podem fer molts canvis que ajudarien", alerta Sara Ermengol.

Fomentar l'esperit científic, la recerca i la vocació tecnològica i científica és un dels objectius de la Trobada de joves científics, com també impulsar formes de treball com bé les habilitats comunicatives o el treball en equip, segons menciona el director del departament de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals, Albert Maluquer.

De moment, avui aquests alumnes de tercer i quart de segona ensenyança i primer de batxillerat han guanyat un reconeixement i un premi de 300 euros per la seva contribució a aquesta iniciativa organitzada per Educació i la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO i que compta amb el patrocini de FEDA Cultura. 

Informa: Rosa Alberch
Imtages: Nil Forcada

Comparteix:

En recerca un menor fugat del CREI  Protocol per notificar la desaparició de menors