Parlar del Tribunal d'Estrasburg és sinònim de drets humans. Un altre aspecte menys conegut és l'efecte que tenen les seves sentències i el seu acompliment. La seu del Col·legi d'Advocats va ser anit el lloc escollit per la Societat Andorrana de Ciències per reflexionar-hi.
Ningú millor per aportar-hi llum que l'ex-jutge del Tribunal d'Estrasburg Josep Casadevall. La SAC va apuntar en una direcció concreta, aportar arguments per respondre una qüestió: com s'apliquen i quins efectes tenen les sentències del Tribunal dels Drets Humans. Segons Casadevall, el tribunal compleix la seva funció. Un altre tema és com els estats apliquen les sentències, "a l'hora d'executar-les, el comitè de ministres del Consell d'Europa, que és l'òrgan que en té la competència i en fa el control (pot tenir) més o menys dificultats sovint en funció de violació constatada, de la part política que de vegades pot afectar aquella sentència i llavors l'execució pot ser més llarga o més costosa", explica Casadevall.
Les sentències del Tribunal dels Drets Humans són declaratives i potser triguen a aplicar-se, però al final s'apliquen. "No són executives. Ells declaren drets, diuen 'això ha de ser així'. I normalment, les sentències, els estats, per molt que els hi pesi, les acaben complint", explica el vocal de la SAC, Joan Carles Rodríguez, tot recordant el cas d'Arnaldo Otegi a Espanya per suposades injúries al cap d'estat.
La conferència d'anit formava part del 34è cicle de conferències 2.550 anys de Gutenberg i 50 anys de trasplantaments de cor.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: