Andorra acollirà per primera vegada una jornada internacional d'economia circular. Hi ha 200 inscrits i hi participaran ponents d'Espanya, França i Andorra. Neix amb la idea de convertir-se en un fòrum per millorar les polítiques de reciclatge i la reutilització.
La jornada l'organitza l'Associació de Gestors de Residus d'Andorra, juntament amb el Gremi de Recuperació de Catalunya, que ja fa jornades similars al país veí. Vol donar solucions als agremiats andorrans per trobar noves possibilitats a l'hora de reutilitzar els materials de la millor manera possible.
Sobretot per un país com Andorra, que depèn d'altres estats per valoritzar els residus: un 70% de les tones que es produeixen al país s'han d'exportar, com explica el director de Medi Ambient, Marc Rossell. "Som força dependents, perquè tots els residus que generem no els podem tractar aquí. Els països veïns tenen millors sistemes de tractament. Tot el que recollim aquí que es pot valoritzar fora del territori ho exportem".
Entre les conferències també n'hi ha una dedicada al turisme de sostenibilitat. Un concepte que ja s'aplica a d'altres països però que és nou al Principat. Segons Rossell, "només un 2% del nostre territori està urbanitzat, tota la resta és natura. Hem de treballar per conciliar l'economia circular, donar una segona vida als productes, amb el fet que tinguem un turisme cada cop més sostenible, que no generi residus".
La primera jornada internacional d'economia circular se celebrarà l'1 de juny a Andorra la Vella. A banda de ponents internacionals, també bona part dels oients seran estrangers. Dels més de 200 inscrits, el 80% ve de fora del país.
Informa: Judit Pedrós
Imatges: Cristina Jubete
Comparteix: