La CEA alerta que la burocràcia excessiva per obrir un negoci "espanta més d'un inversor"

www.andorradifusio.ad

L'obertura econòmica ha comportat canvis legislatius per afavorir l'establiment de nous negocis. Tot i això la Confederació Empresarial (CEA) considera que caldria introduir millores per escurçar els terminis i reduir els tràmits, que es poden allargar uns dos mesos.

Agilitar els tràmits per obrir una societat a estrangers és, segons la CEA, bàsic per atreure més inversió forana. Segons l'entitat, actualment obrir una societat a Andorra per a persones estrangeres pot comportar entre 90 i 120 dies de tràmits des que es presenta la sol·licitud, uns terminis que l'entitat considera excessius. El membre de la CEA, Pere Augé, assegura que aquest període "espanta més d'un inversor".

Perquè una societat es pugui establir a Andorra la legislació preveu l'elaboració d'un informe previ, amb la participació de la policia i la UIFAND. És la fórmula per fer un filtratge i evitar que s'estableixin al país empreses amb activitats poc clares. Segons la secretària d'estat de Comerç i Turisme, Neus Soriano, "hi ha estats on no hi ha aquesta autorització prèvia, és un control posterior". En el cas d'Andorra, afegeix, "el legislador per les característiques del país i per evitar entrades de determinades inversions que podrien tenir conseqüències molt negatives va optar per un sistema d'autorització prèvia".

Una vegada presentada la documentació en un mes el futur inversor rebrà la resposta del Govern. A partir d'aquí s'afegeixen altres tràmits, aliens a l'administració central, com la constitució notarial o la reserva del nom. Però el fet de disposar del permís per constituir la societat no garanteix que finalment es dugui a terme, ja que les entitats bancàries apliquen els seus propis criteris per acceptar un nou client, explica Pere Augé.

La CEA considera que el procés presenta massa burocràcia i demana que tant l'ABA com el Govern intentin flexibilitzar els requisits i els tràmits per incentivar l'arribada de noves empreses. El Banc Mundial elabora un informe anual analitzant 190 països en relació amb les facilitats per crear un negoci i on, curiosament, en els primers llocs figuren pocs països europeus, amb legislacions que donen molta importància a l'origen del capital o l'activitat de l'empresa.

Informa: Joan A. Sarmiento
R.Querol / A.Refart

Comparteix:

L'AIVA preveu un creixement menor en les vendes de vehicles el 2017 1.440 canons i un milió de metres cúbics d'aigua han garantit l'esquí fins que ha nevat