Aquest dijous se celebra una de les nit més màgiques de l'any, la nit de Sant Joan. Un dels productes més tradicionals que es consumeix en aquesta festa és la coca, un producte pastisser que no passa de moda. N'hi ha de crema, de nata, de xocalata o de fruites. És el toc dolç per una llarga nit.
La tradició de menjar coca la nit de Sant Joan és ben viva. Les pastisseries han treballat tota la nit per elaborar aquest pastís tradicional.
La seva elaboració no té secret, bons ingredients, una bona massa i unes mans experimentades per donar-li forma. De crema, de xocolata, de nata o de fruites. L'elecció depèn dels gustos de cadascú, tot i que la que triomfa és la més tradicional, la de crema i pinyons. El pastisser José Manuel da Silva afirma que "és una de les tradicions que encara no s'ha perdut. la dels petards, la nit del foc i la coca de Sant Joan". Fins i tot, diu, la comunitat portuguesa l'ha incorporat a les seves tradicions.
En aquesta pastisseria n'han fet unes 400, una xifra que es manté estable. Tot i així destaquen el fet que la festa hagi caigut entre setmana, la qual cosa aporta un afegit en el moviment que genera la festa. Da Silva celebra que sigui en dijous "perquè les escoles encara fan classe i la gent no ha marxat de pont".
Per als pastissers aquesta és la festa que tanca la temporada de postres tradicionals. I és que no hi ha millor manera de tancar la nit més llarga de l'any que amb un gust dolç a la boca.
Informa: Ana Alamán Imatge: Robert Querol
Comparteix: