Situada al costat de la frontera del riu Runer, l'estació depuradora d'aigües residuals del sud tracta diàriament uns 1.500 metres cúbics d'aigües residuals. El 2016 en va tractar uns 13 milions, el 66% del total del país, abans de retornar-los al riu.
Aquesta instal·lació, la més gran del país i amb la tecnologia més moderna, recull les aigües residuals de les parròquies de Encamp, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. El sanejament d'aquesta aigua compta amb diversos processos físics, químics i biològics per desgreixar-la o eliminar-ne els residus sòlids.
Una de les infraestructures més característiques d'aquesta instal·lació és el reactor biològic. Un dipòsit de grans dimensions on arriba l'aigua pretractada, però carregada de matèria orgànica dissolta. Una combinació de microorganismes vius i oxigen permet eliminar aquesta matèria orgànica.
Els fangs generats en aquesta i altres estacions depuradores es tracten perquè el Centre de tractament tèrmic de residus els incorpori a la línia d'incineració amb poder calorífic.
Les dades
Els habitants del país consumeixen 161 litres d'aigua al dia. Una xifra semblant a la d'altres països europeus. L'aigua domèstica representa el 83% d'aquesta despesa.
Gairebé tota l'aigua consumida arriba a les quatre depuradores, gràcies a una xarxa de 47 quilòmetres de col·lectors generals. Aquestes infraestructures permeten tractar uns 20 milions de metres cúbics d'aigües residuals cada any.
Informa: Marc Guadilla
Imatge: Xavi Fajardo
Comparteix: