La despesa sanitària es dispara i compromet el sistema

www.andorradifusio.ad

El dèficit sanitari s'ha multiplicat per 8 en els darrers 8 anys i les transferències del ministeri de Salut al SAAS han augmentat més d'un 250% entre el 2005 i el 2015. Són algunes de les xifres que reflecteixen l'evolució de la despesa sanitària que es recullen al Pla nacional de salut 2020, i que segons els responsables sanitaris posen en tensió el sistema.

La despesa sanitària mostra una escalada que posa en tensió el sistema i en compromet la sostenibilitat, així es recull al Pla nacional de salut 2020, presentat aquesta setmana pel ministeri encapçalat per Rosa Ferrer. Segons aquest document, el dèficit del sistema sanitari s´ha multiplicat per 8 entre el 2008 i el 2015, passant de 5,4 milions d´euros a 44.

En el període comprès entre el 2005 i el 2014 les transferències del ministeri de Salut al SAAS han augmentat un 267%, mentre que les prestacions pagades pels ciutadans a través del copagament s'han apujat d'un 43% i les reemborsades per la CASS s´han incrementat un 37%.

L´any passat la CASS va ingressar per cotitzacions a la branca general 104 milions d´euros i se´n va gastar 129, el 62% dels quals es va destinar a prestacions de reemborsament i la resta, al pagament de prestacions econòmiques.

El SAAS, i sobretot l´hospital, van general el 43% de la despesa de les prestacions reemborsades per la CASS. La resta de proveïdors nacionals convencionats van generar el 40% de la despesa i el 17% es va gastar a l'estranger.

L´any passat, el SAAS va ingressar 57 milions d´euros i se´n va gastar 56, la majoria, el 62%, en despeses de personal.

Informa: Ana Alamán Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

L'economista Toni Bisbal assegura que l'interès per invertir a Andorra ha crescut en els darrers quatre anys Detingut per donar positiu en alcoholèmia després d'un accident amb ferits lleus