La nova batllia especialitzada ha permès reactivar causes de blanqueig antigues. La feina del grup de delictes socioeconòmics de la policia s'ha multiplicat i s'espera que l'aprovació de la nova Llei del cos arribi aviat per poder-hi incorporar nous efectius. També s'està pendent d'incoporar un analista financer al grup, extern al cos.
El grup de delictes socioeconòmics o de blanqueig de la policia és el qui, actualment, ha de fer front a una càrrega de feina més important.
El setembre passat, la feina judicial generada pel cas BPA havia desbordat les dues batllies especialitzades, i Justícia va decidir crear-ne una tercera, especialitzada en crim organitzat i dedicada a casos de blanqueig i narcotràfic.
La creació d'aquesta batllia, però, no només ha permès avançar en el cas Banca Privada d'Andorra. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, afirma que el fet de tenir batlles especialitzats "ha fet activar moltes causes de blanqueig antigues". Aquesta situació també requereix més col·laboració de la policia en els informes policials i l'anàlisi dels comptes.
L'any passat el Govern va destinar recursos de la policia al grup de blanqueig, ampliant-lo amb dues persones. Tot i així, el ministre ha reconegut que calen més efectius. De fet, el cos ja té una sèrie de places vacants importants, que es cobriran un cop aprovada la Llei de la policia.
Paral·lelament, també s'ha previst la creació de dues places noves. Segons Espot, són "places que no són de policia, sinó d' un perfil tècnic molt específic". Una és d'analista financer per al grup de blanqueig, i l'altra és una plaça d'enginyer informàtic per al grup dedicat a aquest tipus de delictes.
El ministre ha admès que el grup de delictes tecnològics també ha patit un increment substancial de feina. Ara bé, de moment la plaça d'enginyer informàtic ha quedat en suspens.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatge: Marta Paixà
Comparteix: