La reforma de les competències i transferències comunals és una de les prioritats del Govern. Una tasca que es va iniciar la legislatura passada i que no es va enllestir perquè no va assolir prou consens. Serà en els propers mesos quan el Govern preveu abordar aquesta qüestió de manera definitiva.
El mes de gener del 2013 Antoni Riberaygua va ser nomenat ministre de Presidència, amb la tasca de revisar les competències i transferències.
A l´octubre, el Govern comunicava la decisió de congelar les transferències als comuns per al 2014. Un acord que establia el compromís que, abans de l'estiu següent, es tanqués el model de les competències i les transferències.
Des d´aquell moment es van succeir les reunions fins que el Govern va presentar un avantprojecte de llei. Un document que no va ser acceptat pels cònsols, en qualificar-lo d´inconstitucional. Van continuar les negociacions, fins que, a l´abril, es va tancar un acord. Un text que establia la congelació de les transferències per a un període de dos anys i s´aclaria qui assumia determinades competències, però sense canviar la llei. El comú de Sant Julià de Lòria va ser l´únic que s´hi va posicionar en contra.
Aquesta reforma no era la que plantejava l´executiu, basada en un model més centralitzat, però, segons Antoni Martí, posava les bases per al futur. Tot i així, les discrepàncies amb els comuns van comportar la dimissió del ministre Antoni Riberaygua.
Aquesta legislatura és quan es preveu abordar aquesta qüestió de manera decisiva. Serà la nova secretària d´Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, qui haurà de liderar la reforma. S´ha marcat per acabar-la el termini de dos anys.
Informa: Anna Lladó
Comparteix: