La Roureda de la Margineda ja es pot veure en 3D

Després de vuit anys d'excavacions, el jaciment de la

Després de vuit anys d'excavacions, el jaciment de la Roureda de la Margineda disposa des d'aquest dimarts d'un registre digital exhaustiu de les estructures arquitectòniques i de l'entorn de la zona arquerològica, i d'una recreació en 3D..

L'aplicació pionera a Andorra de les noves tecnologies, com la fotogrametria, una tècnica que fa possible la mesura, reconstrucció i interpretació d’objectes físics 2D i 3D a partir d’imatges, ha permès obtenir més de 3.200 fotografies del jaciment que han documentat de forma exhaustiva tota l'estructura. El processament digital ha servit per crear un model digital de superfície, una ortofoto i un model virtual 3D de tota la zona.

La recreació en tres dimensions dels 1.500 metres quadrats d'exacavació mitjançant dispositius multimèdia o de realitat augmentada permet a l'usuari desplaçar-se lliurement entre les restes i acostar-se a la realitat històrica del jaciment.  En aquest sentit, Gerard Remolins, director de l'empresa de recerca, conservació i difusió del patrimoni cultural i natural dels Pirineus ReGiraRocs, que ha fet possible aquets projecte, destaca que "la voluntat era formar part de la història del jaciment desenvolupant uns productes digitals que permetessin la ciutadania gaudir d'aquest meravellós patrimoni".

Fes aquí la visita virtual a la Roureda de la Margineda:

Un pas més

Tot el procés ha permès extreure dades fidedignes, perquè puguin ser utilitzades i analitzades per qualsevol investigador del món sense la necessitat d'haver-se de desplaçar al Principat. 

Els treballs de documentació fotogràfica a la zona arqueològica de la Roureda de la Margineda es van dur a terme durant la primera setmana de juny del 2015. Amb aquest projecte el jaciment fa un pas més cap a la seva interpretació. De moment, els resultats dels treballs mostren una variada i excepcional diversitat d’objectes, un singular entramat de murs i estances d’època prehistòrica, tardoantiga, medieval i moderna. Les primeres aproximacions han confirmat que es tracta d'un jaciment excepcional, sense paral·lels a la serralada pirinenca, i la seva rellevància per al coneixement de les antigues comunitats que van poblar les Valls d’Andorra i els Pirineus.

Informa: Marc Guadilla/Yasmina Canedo

Comparteix:

Andorra comença a explorar el turisme científic amb una iniciativa a Ordino El PS pregunta al Govern pel retard a informar sobre l'estació d'autobusos