La UIFAND estudia la viabilitat d’obligar les entitats financeres a notificar automàticament determinades operacions en efectiu

www.andorradifusio.ad

La Unitat d'Intel·ligència Financera (UIFAND) ha començat a analitzar la possibilitat d'aplicar un sistema perquè les entitats financeres informin automàticament de totes les operacions en efectiu per damunt d'una quantitat determinada. Així ho afirma el Govern en la resposta escrita a la pregunta que va fer al novembre el grup liberal en relació amb la nota verbal dels Estats Units del 2014. Tot i així, l'executiu deixa clar que cal valorar si un sistema com aquest és efectiu a Andorra per lluitar contra el blanqueig.

L'estiu del 2014, els Estats Units van recomanar a Andorra que, per tal de prevenir el blanqueig de capitals, adoptés una base de dades on les entitats financeres registressin totes les operacions en efectiu per sobre d'una quantitat fixa. El que es coneix com a reporting automàtic. Al novembre, el president del grup liberal, Josep Pintat, va presentar una demanda d'informació al Govern sobre la qüestió.

I segons la resposta del Govern, publicada avui, la UIFAND ha iniciat una anàlisi en profunditat sobre la possibilitat d'aplicar aquest sistema i el requeriments internacionals necessaris. Ho ha fet en col·laboració amb d'altres entitats i en el marc dels preparatius per passar la cinquena avaluació del Moneyval.

Segons explica l'executiu, malgrat que el Grup d'Acció Financera Internacional no obliga a fer reporting automàtic, s'estan fent comparatives amb sistemes d'altres estats de l'entorn. S'han intercanviat opinions sobre els avantatges i inconvenients del reporting automàtic, així com si seria útil i factible aplicar-lo en un país de les dimensions d'Andorra. El Govern cita els casos d'Àustria i Luxemburg, on es constata que aquest sistema pot no ser proporcional al cost d'aplicar-lo i on es pot substituir per controls d'efectiu potents a la frontera.

Tot i així, el Govern deixa clar que si la UIFAND conclogués que el reporting automàtic és idoni i factible per a Andorra, es farien els passos per aplicar-lo.

D'altra banda, també s'informa al grup liberal que s'han fet reunions amb les autoritats americanes per comentar i valorar les mesures antiblanqueig que s'estaven aplicant a Andorra. Destaca l'estudi nacional de riscos que s'està fent actualment, peça clau per passar la cinquena avaluació del Moneyval. Ha de determinar quines són les activitats que tenen associades més risc de blanqueig i quines són les mesures idònies per minimitzar-lo.

Informa: Andrés González-Nandín

Comparteix:

El Col·legi del Pirineu negocia l'entrada del grup d'ensenyament francès Hattemer Jover defensa l'acord amb la UE per garantir la mobilitat dels estudiants i professionals