La UNESCO alerta que només tenim entre 10 i 15 anys per digitalitzar el material audiovisual que parla de la nostra història. En molts casos s´ha arribat tard a la conservació i el deteriorament dels suports acostuma a ser considerable. Avui, Dia mundial del patrimoni audiovisual, s´ha volgut posar en valor la tasca de conservació que s´està fent amb els discos de Radio Andorra.
Cantants de l´època com Juanito Valderrama, Antonio Machín o temes del país com l'himne nacional, la marxa del Consell o "Le muletier de l´Andorre", són alguns dels discos que avui han pogut escoltar els assistents a la xerrada a casa Bauró, on Enric Giné, l´enginyer de so que digitalitza la col·lecció de Radio Andorra ha explicat que cada disc s´ha tractat com a únic i és que no hi havia un criteri de producció de discos quant a material: "Des del principi de l’enregistrament en disc fins als anys 50, l’estàndard no està clar. Això significa que cada disc necessita un tractament especial. Quan arriba el vinil tot és més fàcil."
HMV i Columbia van marcar un referent en la qualitat, però s'han trobat tot tipus de materials i superfícies amb les quals han hagut de treballar per recuperar el contingut. Un cas curiós és el del disc orgànic que no era planxat a fàbrica.
El 2005, la conferència general de la Unesco va aprovar aquesta data per commemorar el Dia mundial del patrimoni audiovisual per conscienciar de la necessitat d'adoptar mesures urgents i reconèixer la importància dels documents audiovisuals com a part de la identitat nacional.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Josep M. Garcia Locució: Àlex Moldes
Comparteix: