La 32a Universitat d’Estiu ha tancat portes després de quatre jornades de ponències sota el títol ‘Europa. Reptes de futur’. Aquesta edició ha comptat amb un centenar d'assistents a cada ponència. Entre les conclusions, la necessitat de l'acord d'associació i de l'existència de diversos projectes en els països d'Europa.
La Universitat d’Estiu ha finalitzat amb l’acte de cloenda on s'han identificat les fortaleses i febleses de la construcció europea. Per als experts, cal promoure l’aproximació multilateral que representa l’acord d’associació. Un acord en què Andorra haurà de trobar l'equilibri per preservar les seves particularitats.
En el camp de l’educació, el ministre Èric Jover ha destacat que l’acord d’associació ha de permetre participar en programes europeus que promouen la mobilitat dels estudiants o docents o la participació de grups de recerca en grans consorcis internacionals. També s'ha parlat d'altres qüestions referents a drets humans, com per exemple el paper que hauria de tenir Andorra davant de crisis globals, com la dels refugiats siris. Segons Jover, és "una situació molt dura i de difícil solució" però afegeix que Andorra ha de ser conscient de la seva dimensió per poder aportar el seu granet de sorra, ja que "els problemes demogràfics ens van realment molt grans"
En l’acte de clausura el moderador, Jean-Paul Marthoz, s'ha mostrat sorprès pels contrastos de les diferents opinions expressades. Amb tot, destaca la coincidència de parer que Europa és un projecte encara en evolució i on els valors i la política migratòria són temes a desenvolupar.
Informa: Rubén Carcellé
Comparteix: