El Laboratori Nacional d'Epidemiologia haurà d'haver exposat les principals línies d'investigació i la inversió necessària. El seu cap, David Vilanova, diu que la maquinària actual permet detectar diferents variants de la Covid i fer-ne el seguiment, però que caldrà implementar-ho a poc a poc. També ha avançat que s'hauran de fer acords amb grans laboratoris i universitats per fer recerca.
Encara s'ha d'acabar de definir la línia que seguirà, però el que sembla clar és que el Laboratori Nacional d'Epidemiologia haurà d'anar més enllà de la detecció de variants de la Covid-19.
El coronavirus ha fet veure la necessitat d'un laboratori d'aquestes característiques que eviti la dependència que vam tenir amb l'inici de la pandèmia quant a proves diagnòstiques.
L'espai encara no està del tot habilitat, i caldrà maquinària nova que s'haurà d'anar adquirint a poc a poc. El cap del laboratori, David Vilanova, explica que "el país necessita dotar-se d'eines noves per poder fer recerca i innovació, i desenvolupar projectes que avui en dia no es poden desenvolupar o s'estan fent a l'exterior amb tecnologies punteres".
A banda d'altres projectes, la nova maquinària permetria ampliar la recerca en Covid. Ha afegit que, per ampliar el radi de coneixement, caldrà tancar acords amb centres de referència en investigació, un aspecte que també ha de portar valor afegit al país en aquest camp.
Vilanova és molt conscient "de les limitacions que tenim". Per aquest motiu diu que l'objectiu és "créixer, però amb partners que poden ser, per exemple, el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, amb projectes com els que tenim amb Stanford, que aporten molt coneixement i unes col·laboracions d'alt nivell".
Ha recordat que la seva tasca, de moment, acaba a final d'any. Després, i un cop Salut hagi determinat les prioritats, es definirà la direcció del laboratori, un servei que també haurà de comptar amb personal especialitzat.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Ricard Tenza
Imatges cedides: Comissió Europea
Comparteix: