La primavera del 2023 és l'horitzó per tenir el Laboratori Nacional d'Epidemiologia en ple funcionament per un cost aproximat de 200.000 euros. S'ubicarà en un magatzem reconvertit de l'hospital. Com passa en molts sectors, hi ha problemes de subministrament de maquinària que, a més, s'ha encarit un 20%.
El magatzem de la planta -2 de l'hospital és on s'ubicarà el Laboratori Nacional d'Epidemiologia. El concurs públic per reformar les instal·lacions acaba a l'octubre I la idea és tenir-ho tot a punt de cara al gener. Això si, la previsió és tenir-ho plenament operatiu a la primavera.
Aconseguir la maquinària necessària és precisament un dels grans obstacles arran dels efectes de la pandèmia, així ho explica el cap del laboratori nacional d'epidemiologia, David Vilanova. "Encara hi continua havent un estrès, dins del mercat, de productes de biomedicina i biotecnològica. Tenim alguns instruments, com per exemple una de les màquines de les PCR, però ens haurien d'arribar altres". A més, afegeix que també ha afectat l'augment dels preus dels costos. "Es veritat que els costos s'han incrementat moltíssim, en relació a fa un any. Estem parlant potser de 200 mil euros per a fer una adequació amb unes certes garanties, però no deixa de ser una inversió relativament baixa en comparació amb altres laboratoris". Amb tota aquesta inversió, el centre tindrà un nivell de bioseguretat 2 sobre 4.
Es vol començar a treballar en el camp de la biologia molecular per després passar a la genòmica. I amb tot, potenciar i molt l'anàlisi de dades. Vilanova afirma que volen estar preprats per a fer les deteccions el més ràpid possible. "La idea és esta a punt amb tots aquests patògens que circulen en cas que hi hagi una necessitat de poder fer aquestes deteccions ràpidament".
Es necessitarà ampliar l'equip i ja s'estan fent els primers contactes amb professionals del país, alguns dels quals es troben fora. Però pas per pas, ja que ara mateix el gran repte és aconseguir adequar la seu que ha de donar ales al projecte.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: