Una trobada com la del cap de Govern amb el president de la Comissió Europea no es prepara d'un dia per l'altre. Al darrere hi ha tot un procés de coordinació, d'acordar agendes i de definir continguts. Bona part d'aquestes tasques es fan a l'ambaixada prop de la Unió Europea, a Brussel·les. Ens hi hem acostat per conèixer de primera mà com s'ha preparat la reunió entre Antoni Martí i Jean-Claude Juncker.
Un cop el Govern pren la decisió de sol·licitar una reunió amb el president de la Comissió Europea, la maquinària es posa en marxa a l'ambaixada de Brussel·les. El primer pas, contactar el gabinet del president de la Comissió. En aquesta ocasió, la demanda es va fer a principi de juliol. Data de la trobada: tres mesos després.
Entremig, l'ambaixadora Maria Ubach i l'equip diplomàtic que l'acompanya han dedicat moltes hores a prepar la reunió. Des de la part del protocol fins al contingut, passant per l'organització de l'agenda i el viatge d'Antoni Martí a la capital europea. En un context de negociació per a l'acord d'associació amb la Unió Europea, definir bé els punts a tractar amb Juncker és clau. Una tasca que es fa en coordinació amb el ministeri d'Afers Exteriors.
Però les trobades institucionals són una més de les feines que té encomanada la missió diplomàtica a Brussel·les. L'ambaixada és l'encarregada de coordinar no només les negociacions amb la Unió, sinó també de relacionar-se amb les seves institucions. Parlar amb el Servei Europeu d'Acció Exterior, les direccions generals de la Comissió o amb les representacions permanents dels Estats membres. Sense oblidar que la de Brussel·les és la delegació diplomàtica a Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg i Alemanya.
Informa: Andrés González-Nandín Imatges: Albert Aymamí
Comparteix: