L'anàlisi: augmenten fins a 33 els casos al Servei d'Acompanyament de l'UDA 

www.andorradifusio.ad

La Universitat d'Andorra registra any rere any un increment d'alumnes. Aquest curs, amb les dades de matriculacions definitives, té 674 estudiants de formació reglada. Un augment que també es nota en les consultes que es fan al Servei d'Acompanyament a l'Estudiant i Professorat (SAEP).

El SAEP va entrar en funcionament el 2019 per acompanyar alumnes i docents no només en l'àmbit acadèmic. En els primers anys, es van atendre pocs casos i no ha estat fins a enguany, amb el que portem de 2022, que la xifra s'ha multiplicat i ha passat de set casos a trenta-tres. La Universitat d'Andorra ho associa també a aquest creixement exponencial dels alumnes, ja que en menys de cinc anys hi ha gairebé 200 matrícules més. Fins i tot, abans de començar aquest curs acadèmic es van prematricular mil estudiants.

Les malalties mentals estan augmentant i un dels col·lectius més afectats és el dels estudiants. La salut mental és, precisament, el motiu de la majoria de consultes al servei, concretament més del 20%. Un 15% són casos de diversitat funcional i més del 8%, trastorns de l'aprenentatge. Per desgràcia, més del 6% de casos que s'atenen són per violència de gènere. L'objectiu de la Universitat és acompanyar els alumnes i docents en el procés i derivar-los a serveis externs. Ens ho explica Miquel Nicolau, rector de la Universitat d'Andorra. "És un primer punt de contacte. Nosaltres no tenim gent experta per resoldre-ho, però sí que tenim unes persones que reben els estudiants o el personal en el SAEP i també hi ha el Servei d'Orientació i coaching. El que fem és rebre l'estudiant, preguntar-li i acompanyar-lo, en un primer suport, i reorientar-lo cap al servei extern que sigui necessari".

Una altra de les situacions amb què s'ha trobat la Universitat aquest curs és la gran demanda de places en alguns bàtxelors, com per exemple infermeria o administració d'empreses. Concretament, a infermeria, s'han prioritzat els alumnes amb millors notes. Nicolau esmenta que quan hi ha major demanda que oferta han de fer una selecció. "La majoria de carreres estan al màxim rendiment i quan superem aquest rendiment hem de fer selecció, com es fa amb alguna carrera com infermeria. No tothom pot entrar a infermeria, hi ha més demanda que oferta de places. Aleshores, en aquests casos, el que fem és buscar les persones amb més talent per ocupar aquestes places".

La Universitat passa per un bon moment i aquest any acadèmic també ha posat en marxa el diploma professional avançat en comptabilitat i administració i una nova formació de postgrau en protecció de dades i seguretat de la informació. 

Informa: Roser Puigbò 
Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix:

La campanya de comunicació de les finals de la Copa del Món de Grandvalira neix amb l'objectiu de superar el 2019 El projecte Tàndem s'obre a les branques sanitària i sociocomunitària de FP