Aquell que no coneix la seva història, té el risc de repetir-la. Precisament posar sobre la taula de debat èpoques controvertides, com la d´Andorra entre el 1936 i el 1945, és l´objectiu del cicle organitzat pel comitè andorrà de l'ICOM.
Andorra va fer un canvi de rumb important després de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. El llegat humà i econòmic de les persones que van passar pel país i que s´hi van quedar és la clau, i des de l'ICOM consideren que encara es coneix poc aquesta època. Llegendes negres, pocs testimonis orals i poca unificació de criteris en la recerca.
Però, per què? Segons el president de l'ens, Abel Fortó, la càrrega subjectiva de totes les històries d'aquesta època fan difícil sovint presentar-les públicament.
La historiadora i geògrafa Maria Jesús Lluelles, l'arqueòleg David Garcia i el geògraf Carlos Guardia han reflexionat sobre com ha de tractar la societat aquestes "històries doloroses".
Per finalitzar el cicle, el divendres 13 d'octubre, a La Llacuna, tindrà lloc la projecció d'"Entre el torb i la Gestapo", i el 3 de novembre tancarà la programació l'obra de teatre "Fred", una producció de l'Escena Nacional d'Andorra amb text d'Agustí Franch, a l'auditori Claror de Sant Julià.
Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: