Una de cada 10 persones més grans de 65 anys té Alzheimer. Una malaltia que afecta per igual els pacients i la família. En el dia Mundial d'aquesta malaltia, l'Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer ha fet una jornada de portes obertes per conscienciar de la importància de rebre suport.
"Se m'obliden moltes coses, no m'oblidis tu". Aquest és el lema de l'AAMA, l'Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer. Una entitat que té com a objectiu contribuir que els afectats mantinguin una qualitat de vida digna durant una malaltia per a qual encara no existeix una cura. Segons la secretària de l'entitat, Carol Caubet, "l'ajuda que podem donar no és directa perquè són situacions complicades per a la família, però sí és molt important que expressin en quines situacions es troben i amb quines problemàtiques" per tal de poder fer reivindicacions.
Una d'aquestes reivindicacions és, precisament, aconseguir un cens de persones que pateixen aquesta malaltia a Andorra "per saber en quina situació ens trobem".
Per altra banda, des de la Federació Andorrana d'Associacions de persones amb discapacitat, el gerent Jacint Risco, també demana reforçar l'atenció en els centres de dia. Afirma que "és bàsic pels malalts primerencs per poder aturar la malaltia, però també és bàsic que tot el sistema sanitari prengui consciència de que els graus de dependència aniran augmentant, i entre familiars i sanitat pública hem de mirar que aquesta qualitat de vida sigui superior".
En aquest sentit, aquestes dues associacions estan treballant per demanar una formació específica per als professionals. Precisament, enguany, començarà la primera edició d'un postgrau en acompanyament a la persona amb deteriorament cognitiu, impartit per la Universitat d'Andorra i la de Vic.
Informa: Ariadna Comas Imatge:Robert Querol
Comparteix: