L'economista Alfredo Pastor creu en atraure talent a distància

www.andorradifusio.ad

L'envelliment, la reducció de llocs de feina i la competència global transformaran el mercat econòmic i laboral. En una conferència organitzada per Crèdit Andorrà, l'economista Alfredo Pastor hi ha reflexionat per començar a pensar en com adaptar-nos a aquest canvis.

L'exconseller del Banc d'Espanya i economista de països del Banc Mundial, creu que el model tradicional està esgotat i ho demostren les retallades. Cada vegada es creen menys llocs de feina i, en canvi, creix el nombre de treballadors pel creixement demogràfic i l'ajornament de l'edat de jubilació. Avui això crea problemes d'atur i dificultats per contractar majors de cinquanta anys que, segons l'expert, haurem de salvar. Pastor afirma que "hem confiat que la manera d'arreglar les coses és que els mercats serveixin per produir i l'estat, per distribuir i això no dóna més de sí".

Les places laborals es redefineixen i desapareixen les feines de qualificació mitjana. Creixen les tasques bàsiques i les d'alta qualificació que, a més, avui tenen competència mundial per la globalització. Per això, proposa un canvi de mentalitat i, per exemple, reconèixer que Andorra té difícil crear llocs de feina al seu mercat però sí que pot generar oferta des del país. Posa l'exemple d'un arquitecte o un radiòleg, que no tenen la necessitat d'estar al lloc concret on s'està fent una obra, com un aparellador. o al costat dels pacients, com un metge de capçalera. Pastor defensa un sistema en què es pugui atraure feina que es pugui fer a distància.

Adaptar-se als canvis no sempre és indolor. L'economista recorda que qui va viure la revolució industrial no ho va passar bé, però la societat s'hi ha adapta i, amb anticipació, els canvis poden ser menys traumàtics.

Informa: Toni Vila     Imatge: Sergi Pla

Comparteix:

En venda, les entrades de l'obra "Cher trésor", amb Gerard Jugnot Encamp rebrà 3.500 euros del SAAS pel lloguer del tanatori