L'energia que ha generat en 4 mesos la minicentral d'Arcalís cobreix les necessitats d'un any de l'estació

www.andorradifusio.ad

La minicentral hidroelèctrica d'Arcalís ha aconseguit generar els primers 4 mesos més d'1 GWh, una xifra que, de mantenir-se així, seria suficient per abastir les necessitats de tota l'estació durant un any.

L'energia elèctrica s'aconsegueix gràcies a l'aprofitament de la força de l'aigua que s'obté de la Bassa de la Canaleta. L'aigua es transporta fins a la central a través d'una canonada soterrada a la muntanya. Un cop allà els tècnics poden controlar el volum d'aigua a través d'unes vàlvules i injectors i definir la velocitat a què es fa girar la turbina. "Una instal·lació molt important, perquè és la primera des de fa moltes dècades d'aprofitament de l'energia hidràulica", assegura el cap de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel. "Andorra té un potencial interessant d'energies renovables", assegura, tot insistint que s'ha d'aprofitar i que, per fer-ho, "només hi hem de posar els mitjans".

L'energia hidràulica es converteix en energia elèctrica a través d'un alternador que posteriorment es distribueix a través a tota la xarxa. Durant els primers quatre mesos la central ha aconseguit generar 1.130.000 kWh, que és l'energia equivalent necessària per abastir 500 llars durant aquest període. "És la primera estació d'esquí que té un sistema de generació d'aquest tipus. A més, l'energia que genera aquesta petita estació equival a les necessitats d'un any de l'estació", assegura el portaveu de PERSA, Carles Grau.

La minicentral hidroelèctrica s'ha construït al bell mig de la natura adaptant-se a l'entorn i sent respectuosos amb el paisatge. La instal·lació té com a objectiu apostar per les fonts d'energia renovables i alhora diversificar les fonts de producció d'energia i reduir la dependència energètica.

Informa: Hèctor Romance
Imatges: Cristina Jubete

Comparteix:

El PIB del primer trimestre se situa en 1,9% DA i Bonet tomben la moció del PS per revocar la declaració d'interès nacional de la plataforma