Les teràpies relacionades amb el comportament i la complexitat de la ment. Aquests són els eixos principals dels onzens debats de recerca organitzat per la Societat Andorra de Ciències. Entre els ponents, doctors i científics que han remarcat la importància de la psicologia en un context social canviant.
Conèixer més el cervell des de l'àmbit científic ha permès que les teràpies psicològiques siguin més eficients. Sobretot, pel component plàstic d'un dels òrgans humans més desconeguts.
El doctor Joan Deus estudia "com podem comprovar els efectes dels tractaments psicològics a través de canvis funcionals d'activitat del cervell i de la connectivitat del cervell després del tractament". Segons detalla "és una manera de demostrar que quan es fan tractaments psicològics es produeixen canvis que es relacionen amb la millora clínica".
Els avenços en la psicologia, sobretot amb la rehabilitació clínica, han permès també lluitar contra l'estigma de les malalties mentals, segons els experts. "Han de lluitar molt amb l'estigma, perquè depenent del context no està ben vist parlar-ho o no està compresa", creu la investigadora Carla Torrent.
Els debats de recerca organitzats tenen per objectiu ser un fòrum de reflexió i discussió amb investigadors del país i experts internacionals.
Informa: Marc Guadilla
Imatges: Robert Querol