L'exeurodiputat Ramon Tremosa alerta dels perills d'un 'no' a l'acord amb la UE

www.andorradifusio.ad

L'exdiputat i exconseller d'Empresa i Coneixement del govern de la Generalitat de Catalunya i exeurodiputat Ramon Tremosa avisa Andorra dels riscos de no associar-se amb la Unió Europea. Al seu pas per l'"Avui serà un bon dia", fins i tot ha aconsellat celebrar el referèndum abans que els 27 es pronunciïn sobre l'acord d'associació.

Parla des de l'experiència que li donen 10 anys d'eurodiputat al Parlament Europeu. I, des d'aquesta experiència, Ramon Tremosa avisa que el 'no' a l'acord amb la Unió Europea no és innocu i "té costos". Alerta que, en cap cas, suposa "quedar-se com fins ara" i que, si Andorra renuncia a fer un pas més, pot tenir problemes en cas de futures crisis financeres o, per exemple, d'una altra crisi sanitària com la pandèmia de la Covid-19.

Recorda que Maroš Šefcovic, vicepresident executiu de la Comissió Europea, porta 10 carpetes a l'hora i que ha fet "un gran esforç per tancar l'acord" amb Andorra. I, un cop més, avisa: "I ara si Andorra es permet el luxe de dir que no, així no ens agrada Europa, més endavant ja ens ho trobarem. Doncs es tanca una porta. I d'aquí a un temps quan el Govern d'Andorra vulgui tornar a tancar a picar aquesta porta es trobarà una gent que dirà que no t'ajudo".

Considera utòpic "pensar que un Govern d’aquí a 3 anys podrà anar a Brussel·les i millorar les condicions de l'actual acord". D'entrada, adverteix, perquè Marine Le Pen pot ser aviat la presidenta de França. I, en un hipotètic però probable escenari futur més hostil, té clar que "oblideu-vos de picar a la porta de Brussel·les durant anys". 

De l'anàlisi que ha fet del text negociat entre el Govern i la Comissió Europea, destaca que les línies vermelles no es toquen. "Se'm fa molt difícil d'imaginar que hi pugui haver un millor acord que aquest", reconeix. Per això anima els andorrans, quan arribi l'hora de pronunciar-se en referèndum, que votin i es fixin en "el contingut" perquè seria "una llàstima que la gent votés per altres motius".

El referèndum, abans que es pronuncïin els 27

De fet, s'ha mostrat ferm partidari de celebrar el referèndum abans de l'aprovació dels 27 parlaments europeus: "Quin missatge dones als parlaments europeus si els 27 parlaments voten que 'sí' a l'acord i després surt que no?", es pregunta. Reconeix que ell no és "ningú per dir als andorrans i andorranes el que han de fer", però la seva trajectòria a Europa pot servir "perquè es tingui tota la informació" quan arribi l'hora de votar.

Ramon Tremosa defensa amb arguments sòlids el seu posicionament favorable a l'entesa. D'entrada, perquè "els beneficis del mercat únic europeu són molt poderosos". I posa d'exemple Estònia, que ha fet un salt "espectacular en 20 anys". I, sentencia, "Estònia és més sobirà gràcies a l'euro, que Turquia o l'Argentina".

També esmenta que "Andorra vista des de fora és un cas d'èxit" i admet que poques vegades ha vist el nivell dels polítics d'Andorra parlant d'Europa. També lloa la implicació de la ciutadania que va omplir "amb més de 800 persones" un debat del Col·legi d'Economistes: "Vaig recordar els millors moments i els grans debats de Brussel·les a Andorra". 

Finalment, Tremosa ha posat en valor la trajectòria històrica comuna d'Andorra amb Catalunya: "Andorra no és Catalunya, però els lligams culturals hi són" i, com a català, agraeix "infinitament que el català s'utilitza a l'ONU gràcies a Andorra".

Informa: Redacció

Comparteix:

La Coordinadora per l'Habitatge Digne demana explicacions d'un cas d'assetjament immobiliari Detingut un quart implicat en el cas de l’ús fraudulent de targetes client