Tot i que la Unió Europea té molta més força negociadora, això no hauria d'impedir que l'acord d'associació amb Andorra reconegués les especificitats del Principat. Així ho ha afirmat al programa "Ara i Aquí", de Radio Nacional, Joaquim Llimona, professor de dret a la UB i assessor del Govern en les relacions amb la Unió Europea. Segons el professor, reconèixer les particularitats andorranes tindria un efecte menor en el mercat interior europeu, fet que facilitaria que es poguessin tenir en compte.
Joaquim Llimona admet que Andorra no pot presentar-se a la taula de negociació amb la Unió Europea plantejant un plec enorme d'excepcions a l'hora d'aplicar l'acord d'associació.
En declaracions al programa "Ara i Aquí", Llimona ha reconegut que la UE té molta més força en la negociació, però tot i així és optimista pel que fa al reconeixement de les especificitats d'Andorra. Llimona afirma que "si et reconeixen una excepció, l'impacte sobre el mercat interior és mínim i, oer tant, és més fàcil que te la reconeguin". "Això no vol dir que Andorra pugui plantejar una negociació basada en excepcions a tot arreu", alerta.
El que vol dir, segons l'assessor del Govern, és que cal que tant les institucions com els sectors econòmics concretin quins són aquells aspectes fonamentals per a l'economia andorrana que caldria preservar. Ha explicat que "la UE és conscient que el model econòmic d'Andorra es basa en un sector comercial molt important i que si se li aplica una fiscalitat igual a la de la resta de països, l'impacte seria molt negatiu". Llimona també ha deixat clar que la política fiscal no formarà part de l'acord.
El professor considera que l''afer BPA' no hauria d'aturar el dossier, com s'ha suggerit alguna vegada des de sectors liberals. Segons l'expert, la crisi del banc "no converteix el moment en no idoni" perquè "hi ha tot un procés i estem en una fase de culminació, però darrere hi ha un esforç molt important que ja s'ha fet".
En aquest sentit, ha recordat que l'aproximació a la Unió Europea és un procés que arrenca fa molts anys, ja amb els governs liberals.
Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Raül Pereiro
Comparteix: