Liberals i demòcrates volen més temps per regular el dret d'asil

www.andorradifusio.ad

Liberals i demòcrates proposen allargar la legislació sobre el dret d´asil. El projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries estableix que s'hauria de fer en dos anys, cosa que es vol canviar a través de les esmenes. Les formacions també proposen que les ONG puguin formar part de les tutories dels refugiats.

El setembre del 2015 el cap de Govern es va comprometre a acollir vint refugiats, no han vingut i a Síria s´ha desencadenat una nova crisi.

El fet que el dret d´asil, un dret constitucional, no estigui legislat era un obstacle per poder acollir i per això el Govern va decidir elaborar una llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, que ofereix una protecció de dos anys als refugiats. Per tant, estableix que passat aquest període, ha d´estar regulat el dret d´asil. Un mandat al qual ni els liberals ni els demòcrates s´hi volen comprometre. La consellera del grup Liberal, Judith Pallarés, creu que "s'ha d'analitzar amb més profunditat perquè no és únicament per als refugiats, hi ha moltes persones que s'hi acullen per qüestions polítiques". Afegeix que, a més, "es necessitaria ratificar altres convenis que nosaltres no tenim com la convenció de Ginebra". En una línia similar es pronuncia el conseller de DA, Marc Ballestà. Argumenta que "el desenvolupament d'aquest dret no és fàcil i hem de buscar el millor encaix dins la realitat del nostre país". "Ens hem emplaçat de forma conjunta però sense fixar-nos un límit de temps que faci que no puguem assolir la millor solució", manifesta.

Aquestes formacions també demanaran que les quotes s'avaluïn cada dos anys, en lloc d'anualment.

Altres esmenes dels grups estan orientades a introduir la participació de les ONG "per donar tranquil·litat als refugiats a l'hora de comunicar-se amb ells i ajudar-los a establir-se al país", afirma la consellera independent Sílvia Bonet. El conseller del PS, Gerard Alís, proposa aprofitar la llei per introduir i regular altres casuístiques, com la dels nens sahrauís que venen a l´estiu, que actualment "no hi ha cap empara legal en aquesta situació".

Aquest dissabte el col·lectiu de joves Obrim-los, obrim-les, que va organitzar les jornades el setembre passat a la Massana, organitza una assembla oberta a la Llacuna amb l´objectiu de crear una associació que gestioni aquest tema dels refugiats.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Cristina Jubete

Comparteix:

Primeres jornades de treball sobre el canvi climàtic al Pirineu Comença la construcció del reivindicat túnel dels Tres Ponts a la C-14