Són 11.575 les persones que el 2023 es van situar al llindar del risc de pobresa. Aquesta és la xifra concreta que s'extreu de l'estudi del cost de la vida encarregat pel Govern i que es va presentar fa uns dies. A l'informe també s'observa l'elevada desigualtat entre les persones amb menys i més ingressos.
La taxa del risc de pobresa mesura la pobresa de manera relativa, en comparació a la resta de la població. És el percentatge de persones amb ingressos per sota del 60% de la mediana dels ingressos de la població, que és 16.000 euros l'any.
Segons el tipus de llar, les més perjudicades són les monoparentals, aquelles formades per una persona adulta amb un fill a càrrec, que suposen el 25,1% de les llars en risc de pobresa. Va seguit de les persones que viuen soles. Les menys afectades són les llars amb dues persones sense fills. De fet, les unitats monoparentals també són les que més van presentar privació material severa l'any passat.
Aquestes dificultats també es veuen reflectides en la capacitat per arribar a final de mes amb soltesa. El 68% de les unitats monoparentals ho feien amb dificultats, mentre que el 71% de les unitats amb dues persones adultes sense fills, acabaven el mes sense problema. Parlant de xifres globals, el 31,7% del total de la població va assegurar tenir complicacions.
A l'informe també es parla de desigualtats. Durant la presentació ja es va remarcar que els indicadors de desigualtat s'havien incrementat els darrers anys. Això es tradueix que el 20% de la població amb ingressos més baixos sumava el 6,5% dels ingressos totals de l'any 2023, mentre que el 20% amb els ingressos més alts acaparava el 47,5%.
Informa: Pilar Candel
Comparteix: