L'SDADV posa en marxa el procés per gestionar els drets musicals a Andorra

www.andorradifusio.ad

De la mateixa manera que s'ha fet amb els continguts audioviuals, ara la Societat de Drets d'Autor i Drets Veïns (SDADV) farà el mateix procés amb la música. Aquest portarà més feina ja que si en el capítol audiovisual el repartiment de cànons es feia per canals, en la música és per artistes. Així que la solució s'ha trobat en uns aparells capaços d´identificar tot el que sona a Andorra. A partir d´aquí es faran reunions per establir tarifes perquè cada músic percebi el que li toca.

Com pot saber Lindi Ortega quantes vegades ha sonat la seva cançó "Gloryville" arreu del món i quants royaltys percebrà?

Doncs aquesta és la tasca que fan societats gestores de drets d´autor. Ara l'SDADV té sobre la taula la missió de saber quina música sona a Andorra per poder donar a cada músic el que és seu. La directora de l'SDADV, Cristina Puigcercós, ha explicat que busca un partner tecnológic "que no només monitoritzi quina música sona, sinó que la desgrani" per autor, intèrpret i segell discogràfic.

Una altra de les idees és que els músics i els programadors s'impliquin en aquest procés."La idea és automatit-zar-ho molt", diu Puigcercós, de manera que els mateixos músics o sales puguin registrar les obres a través d'una aplicació i l'ús d'un codi.

Aquest será el pal de paller del nou capítol de la societat gestora que, per altra banda, haurà de signar convenis amb diversos països per representar els seus artistes i viceversa.

Abans de començar a recaptar en aquest concepte, es faran reunions amb els diferents sectors interessats per definir les tarifes i diferenciar si la música és part de l´oferta d´un establiment o esdeveniment. Es preveu que a mitjan 2016 es posi en marxa el procés.

Informa: Rosa Alberch Imatge: Josep M. Garcia

Comparteix:

La policia tanca la campanya de controls d'alcoholèmia amb només 15 positius El PS proposa canvis en la llei de creació de l'agència antidopatge