Els fallaires d'Ordino van sortir al carrer per celebrar Sant Pere. Un col·lectiu que ha crescut tant en nombre com en participació.
Quan el mai de Sant Pere crema altiu i virulent, comença l'estiu a Ordino. Ancestralment, els pobles celebraven l'arribada del solstici plantant un tronc al mig de la plaça i calant-li foc, de manera que les enormes flames convidaven a ballar i a gaudir de la nova estació. A Ordino, la tradició es va perdre a mitjans del segle XIX, menys a Sornàs, on la canalla la va mantenir fins al primer terç del segle XX. L'any 2018, l'Associació de Cultura Popular d'Ordino la va recuperar.
El públic gaudeix i s'emociona amb la recuperació de la tradició. "Les d'Ordino especialment són precioses, ningú s'ho pot perdre, és un espectacle únic", explica la Marta Guilemany que porta rodant falles 25 anys.
La revetlla de Sant Pere comença amb la Dansa dels fallaires d'Ordino a la plaça Major, on l'Esbart de les Valls del Nord fa rodar petites falles de bedoll sense encendre i fa dringar els cascavells. Tot seguit, els membres de la colla més joves mostren les falles de llum, formades per una o dues boles. I després és el torn del foc: les falles s'encenen i comencen a desfilar pel nucli antic fins a arribar a l'aparcament de Prat de Vilella.
Per als qui roden la falla, l'experiència és difícil de definir. Alguns s'estrenen amb el foc, d'altres repeteixen.
A l'esplanada, cinc bruixes, inspirades en les trementinaires, ballen la peça Sota la lluna de Sorteny. Les remeieres marxen i entren les falles tradicionals, les preparades amb escorça de beç. Només tres. Roden al voltant del mai fins a encendre'l. Un mai que es va anar a buscar per Setmana Santa i que s'ha estat assecant per estar en perfectes condicions per cremar la nit de Sant Pere.
Informa: Esther Jover Martin
Locució: Maria Vilariño
Imatges: David Moreno
Comparteix: