La major part dels lloguers no s'apujarà el 2024

www.andorradifusio.ad

Els lloguers per sobre dels 8 euros el metre quadrat no s'apujaran i els inferiors sí amb una xifra màxima de l'IPC més el 4%. És un dels aspectes més destacats de la llei de l'estímul del mercat de l'habitatge de lloguer que es votarà el 30 de novembre i que preveu la congelació dels arrendaments durant 3 anys. Segons fonts parlamentàries s'aprovarà amb un ampli consens.

La llei de mesures d'estímul del mercat de l'habitatge de lloguer ha tingut força modificacions dels grups parlamentaris per protegir els arrendataris de grans pujades de preu. Per això s'ha acordat que els lloguers amb preus per sobre dels 8 euros el metre quadrat no tinguin cap increment el 2024. Es tractaria de la majoria dels que hi ha al mercat. Els contractes que paguen rendes entre 7 i 8 euros el metre quadrat tindrien una pujada del 4%. Els que van de la franja de 6 a 7 euros només augmentarien l'IPC i els inferiors a aquestes xifres, la inflació més el 4%. Pel que fa al 2025, 2026 i 2027 es podria incrementar l'IPC en funció de la conjuntura.

Un dels canvis que s'ha proposat és que quan es vengui un immoble amb arrendataris es mantingui la pròrroga dels lloguers durant 3 anys. També que hi hagi un control molt exhaustiu de les excepcions. Per exemple, es permet que un llogater pugui ser desnonat del pis perquè el propietari el vol per a ell o per a un familiar però s'haurà de demostrar documentalment.

Els grups parlamentaris estan treballant amb la voluntat que la llei sigui aprovada amb el màxim consens possible i sembla que s'aconseguirà.

Informa: Pere Moliné - Ariadna Guiu Vila

Comparteix: