Tipus de feina, de contracte, com l'han trobat, si han canviat de feina i si estan satisfets. Són algunes de les qüestions que han respost més de 400 estudiants d'ensenyament superior i formació professional a través d'una enquesta telefònica del CRES el 2019. La majoria troba feina de seguida i n'està satisfet.
Segons les dades festes públiques pel Govern i l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament (AQUA), des del curs 2012-2013 ha crescut de manera important el nombre de titulats d'ensenyament superior i formació professional.
La directora de l'AQUA, Marta Fonolleda, explica que la gran majoria té feina quan acaba els estudis, amb "contractes de treball indefinits en totes les promocions". "Fins i tot més de la meitat dels recent titulats ja té un contracte indefinit", ha afegit remarcant que "la majoria de titulats de totes les promocions ja tenien feina abans d'acabar la formació o van trigar d'1 a 3 mesos en tenir-ne, la qual és una velocitat molt i molt ràpida". Una tendència que és similar a la del primer estudi del 2017, ja que el 2018 no se'n va fer.
El grau de satisfacció dels estudiants amb la feina se situa en un notable alt entre els d'ensenyament superior i un aprovat alt entre els de formació professional. En general consideren que el seu nivell de formació hi està en relació.
La ministra Ester Vilarrubla ha indicat que estan "en contacte amb tots els sectors professionals per veure realment quines necessitats hi ha al mercat en aquest moment i en vistes al futur". Afegeix que "segurament s'hauran de desplegar més tipus de formacions professionals".
Des del ministeri es marquen el repte de tenir més informació dels titulats que marxen a treballar fora del Principat, tot i que la majoria es queden a Andorra. Gairebé tots repetirien els estudis que van cursar i en el mateix centre. Informàtica és el que té més demanda.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Fernando Montero
Comparteix: