El ministre de Salut ha volgut deixar clar que l'estratègia epidemiològica d'Andorra és diferent de la proposada a Catalunya i Espanya.
Sobre la proposta de desconfinament publicada divendres per l'epidemiòleg expert en malalties infeccioses, investigador i assessor del Govern, Oriol Mitjà, el ministre Martínez Benazet ha puntualitzat que alguns dels punts es basen en part en el pla que s'ha anat treballant des d'Andorra però això no vol dir que sigui el pla d'Andorra.
Ha insistit que la primera fase que es marquen són els testos d'anticossos a tota la població i a partir d'aquí decidiran quins són els següents passos, ja que l'estratègia "pot variar enormement segons evolucioni la pandèmia".
Martínez Benazet ha assegurat que es treballa per tenir un pla que permeti afrontar el pitjor dels escenaris, com podria ser que el virus es mantingui permanentment, ja que tot indica que serà així i no estacional, mantenint l'agressivitat.
En aquest sentit ha apuntat a quatre línies estratègiques que passen, en primer lloc, per la vacuna, que pot trigar mesos; en segon lloc, fàrmacs amb efecte preventiu i protector (en anàlisi: hidroxicloroquina); en tercer lloc situa el disseny d'antivirals; i, finalment, fàrmacs que disminueixen la inflamació dels pulmons.
Salut destaca que a Andorra no s'ha reproduït una situació de saturació sanitària tot i la situació. A cures intensives el nombre de pacients no superava habitualment els 8 i ara n'hi ha 19. El ministre assegura que els recursos per mantenir un alt grau d'assistència en respiració assistida estan garantits i que la CASS i el SAAS cobreixen les despeses. En cas que es necessitassin més recursos, Govern se'n faria càrrec.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: