La pandèmia ens ha obligat a modificar el comportament i la mascareta n'és una de les conseqüències. Però atenció perquè els experts alerten dels efectes nocius que pot comportar no fer-ne un ús correcte. La pell pateix, per l'excés d'humitat i la fricció. Cal hidratar-la molt bé abans i després d'utilitzar la mascareta i fer descansos de 15 minuts cada quatre hores.
Els dermatòlegs adverteixen de les conseqüències que pot provocar l'ús incorrecte de les mascaretes. Per exemple, alerta l'especialista Ester Zamora, el baf de l'alè provoca humitat que, juntament amb la fricció, embruta la pell.
En casos de patologies concretes, per exemple pell atòpica, es poden manifestar signes d'irritabilitat. Les persones amb pell seborreica poden veure agreujat l'acne i en el cas de les pells sensibles una utilització inadequada de les mascaretes pot derivar en rosàcia.
Hi ha factors a tenir presents, per exemple el tipus de mascareta que utilitzem. Zamora diferencia les "FFP2 o FFP1, que tenen un teixit més compacte, o una més higiènica, com la de roba, que no tapona tant".
Per descomptat la higiene abans de posar-nos la mascareta és determinant. Mans netes, desinfectades i la cara hidratada. Un cop hem posat la hidratació "hem de deixar passar entre 15 i 30 minuts perquè la crema es pugui absorbir bé abans de posar la mascareta", explica la dermatòloga Lena Ronjat, destacant la importància "de canviar-la regularment".
I un altre factor a tenir present. Moltes hores amb la mascareta posada no deixa hidratar correctament els teixits de la cara. Per tant, en la mesura que sigui possible, s'han de fer intervals d'uns 15 minuts cada quatre hores "per deixar respirar i descansar la pell", diu Ronjat.
Els experts apunten que l'ús de la mascareta s'allargarà més del que es podria preveure. És imprescindible per evitar l'expansió del coronavirus, però si seguim al peu de la lletra recomanacions com aquestes, evitarem problemes afegits.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: