Després de mesos en què la mascareta s'ha convertit en un element indispensable, posem el focus en la necessitat que tenen les persones amb dificultats auditives i que llegeixen els llavis que el seu entorn més proper disposi de les que incorporen un filtre transparent. El Ministeri d'Educació n'ha repartit a diferents escoles, però, per a una plena inclusió, el col·lectiu reivindica que n'hi hauria d'haver a tots els serveis.
L'associació que aplega les persones amb discapacitat visual i auditiva reivindica que les màscares transparents són un element essencial que hauria de ser molt més present a tots els serveis que ofereixen atenció al públic.
També és una eina fonamental a les escoles i precisament l'Executiu n'hi ha fet arribar en diverses entregues, tot i que hi ha fonts que indiquen que algunes han arribat tard.
El president de l'Associació de Discapacitats Visuals i Auditius, Marc Latorre, ha destacat que "el més senzill seria que a tot arreu en comptes de mascaretes normals fossin amb filtre transparent per si hi va algun usuari a comprar o a allà on sigui i necessita llegir els llavis".
A més a més, una part del col·lectiu que es comunica amb la llengua de signes se sent sovint aïllat i, per aquest motiu, des de l'entitat es reclama que l'intèrpret sigui molt més present sobretot als mitjans de comunicació i que aquesta llengua passi a ser una assignatura obligatòria a l'escola.
Per la seva banda, Amida, que durant la pandèmia ha confeccionat diverses mascaretes, ressalta que està pendent que es publiqui un model homologat per part de l'Organització Mundial de la Salut, tenint en compte que ja es disposa d'un prototip.
Tot i això, si es volen fer elaboracions pròpies o bé comprar-ne amb garanties, el Ministeri de Salut s'encarrega d'assessorar.
Informa: Laura Cugat-Pere Moliné
Imatges: Xabier Moreira-Anna Romagosa-Arxiu RTVA
Comparteix: