La Massana limita els metres quadrats de construcció anuals

www.andorradifusio.ad

El comú de la Massana ha aprovat l'establiment d'un límit de 23.000 metres quadrats anuals per construir en sol consolidat a la parròquia. La mesura estarà operativa fins que acabi la revisió del POUP. En el consell hi ha hagut picabaralla verbal amb la minoria, que ha impugnat aquest decisió, no ha votat el punt i podria fins i tot anar a la Batllia.

La Massana va decidir a l'abril obrir una moratòria d'un any per no atorgar llicències de parcel·lació de terrenys i de noves urbanitzacions. Ara el comú ha fet un pas més i ha establert un topall per construir en sòl consolidat. Això vol dir que per a aquest 2024 només queden per construir 7.800 metres quadrats i a llocs com Anyós, Sispony, Arinsal i Pal ja no es podrà iniciar cap projecte.

La cònsol major de la Massana, Eva Sansa, ha destacat que són pioners en prendre mesures en aquest sentit per protegir l'entorn. "No hi ha cap precedent, però creiem que és una mesura que ha arribat per quedar-se si volem tots un creixement equilibrat del nostre país hem d'establir uns mecanismes que ens ho permetin".

L'objectiu final és planificar el creixement de la parròquia. La minoria coincideix en aquest propòsit, però no ha votat el punt de l'ordre del dia per les formes i l'ha impugnat. I és que han explicat que van conèixer ahir que aquesta mesura es presentaria al consell de comú. Fins i tot es plantegen ara portar el tema a la Batllia per anar en contra dels drets de la minoria.

"A l'haver reivindicat aquest no vot i la impugnació d'aquest punt a nosaltres ens obre la porta a portar-ho a instàncies superiors per veure realment si tant el fons com les formes han estat desenvolupades correctament o si en cas contrari aquest decret s'ha d'anul·lar."

Guillem Forné, conseller de la minoria comú de la Massana

El límit de 23.000 metres quadrats s'ha establert després de diversos càlculs i de tenir en compte la mitjana de metres quadrats desenvolupats del 2000 al 2022. Els propietaris en cas de no poder entrar un projecte perquè el límit ja s'ha exhaurit el podran presentar l'any següent.

La minoria pregunta per l'intrusisme laboral dels arquitectes

En el consell de comú, la minoria ha demanat sobre la demanda per intrusisme entrada pel Col·legi d'Arquitectes a Interior per la contractació per part del comú d'una empresa estrangera per fer la revisió del POUP. Eva Sansa s'ha defensat i ha dit que les mateixes normes deontològiques del col·legi no fan atractiu que arquitectes nacionals vulguin participar-hi.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Anna Romagosa  

Comparteix:

Rebaixes d'estiu fins al 50% Setúria, pastures per a 1.350 caps de bestiar