Una desena de persones tenen ordre de recerca i captura internacional per part de la policia. La meitat dels fugitius són veneçolans implicats en el cas BPA. Són dades revelades pel sotsoficial Robert Guirao, cap del grup de cooperació internacional de la policia i membre del comitè europeu d'Interpol.
A banda dels veneçolans, la Interpol cerca també un andorrà que treballava en un banc, buscat per una estafa milionària.
L'última ordre de recerca que ha acabat amb èxit ha arribat enguany. Es tracta d'un ex-resident peruà acusat de violació, que ha estat detingut al seu país i està pendent d'extradició.
La lluita contra el terrorisme és una de les prioritats de les policies, també de l'andorrana, en constant comunicació amb les seves homòlogues.
Arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Andorra va ser citada com a lloc per a la compra d'armes. El sotsoficial Robert Guirao reconeix que "sabem que hi han transitat persones". "És normal, som un territori dins Europa", afirma afegint que dubta "que hagin vingut aquí a operar a nivell logístic".
Sí que emana un canvi en la legislació per dificultar operacions il·legals. Creu que l'única cosa que es pot fer és "actualitzar el decret d'armes dels veguers, que està obsolet, i fer una nova llei de prevenció del tràfic d'armes o la venda il·legal".
El cap del grup de cooperació internacional assegura que no hi ha cap banda internacional operativa al Principat, però sí que han detectat membres de màfies, com la georgiana, que han visitat Andorra i després se'ls ha detingut al seu país. Explica que "quan controlem aquestes persones ho fem amb les identitats reals i no amb les falses". En aquest sentit, van "descobrir que operaven fora d'Andorra amb les identitats falses i els altres països els estaven identificant a tots gràcies a nosaltres".
El contraban o el cibercrim són altres preocupacions de les policies internacionals.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Jordi Seabra / Departament Comunicació Interpol
Comparteix: