Des del 2019 s'han fet 13 adopcions a Andorra i s'observa un canvi de tendència respecte a anys anteriors.
La pandèmia de la Covid-19 ha contribuït que molts països no tramitin nous expedients. S'ha notat que l'adopció internacional va a la baixa, després que als anys 2000 hi hagués un boom.
De fet, si ens fixem en els darrers tres anys, veiem que al 2019 la majoria d'adopcions van ser internacionals, però ara cada vegada són menys freqüents i hi ha més adopcions nacionals, normalment de fills de cònjuges.
El motiu principal és que els països d'origen fa temps que han començat a desenvolupar polítiques de protecció de menors, com ara l'acolliment familiar i l'adopció internacional, però a curt termini la pandèmia també ha provocat que molts estats hagin suspès la recepció de nous expedients per adoptar. Precisament, 3 dels 7 països amb qui té convenis Andorra ho han fet.
Finalment, desglossem com han anat les adopcions enguany: dues adopcions nacionals, dues famílies en procés d'assignació per fer-ne d'internacionals, 4 que estan sent valorades i 12 que s'han adreçat a Afers Socials a demanar informació.
Un cop s'ha aconseguit l'adopció, hi ha un acompanyament a les famílies. N'hi ha un d'obligatori, amb una temporalitat que marca cada país d'origen, i un d'opcional que desenvolupen un psicòleg i un treballador social que actualment donen suport a unes 40 famílies i 40 menors.
El director del Departament d'Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé, explica que "la gran majoria dels nens i nenes adoptats ara estan en franja d'adolescència, preadolescència i joventut, que és una fase més complicada i complexa". Per això, volen "donar acompanyament des de l'àmbit emocional, psicològic, amb recursos externs, a nivell escolar i laboral". "Intentem fer acompanyament inclusiu a les famílies i adolescents i joves".
Cal recalcar que el temps d'espera per adoptar internacionalment és d'uns 5 anys i que el perfil dels infants adoptables està més ajustat. Per exemple, cada vegada són més grans, tenen necessitats especials o són grups de germans.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: